6 tips voor de lekkerste filterkoffie
Houd jij ook zo van een kopje filterkoffie? Even een moment voor jezelf, bijvoorbeeld met een boek erbij, onder het genot van een kop koffie. Hoe je deze koffie nu zo goed mogelijk zet, vertellen wij je graag. Met deze zes tips krijg jij nog betere filterkoffie.
1. Voorbereiding
Zoals het spreekwoord luidt: een goed begin, is het halve werk. Dat geldt ook voor het zetten van koffie. Met een paar eenvoudige stappen, maak jij je koffie nog lekkerder. Maak bijvoorbeeld altijd het papieren koffiefilter even vochtig voor je de koffie zet. Het filter neemt dan minder vocht op, waardoor er minder smaak verloren gaat. Ook spoel je daarmee de papiervezeltjes weg. Verwarm ook je koffiekopjes even voor, bijvoorbeeld door er warm water in te gieten. Dan blijft je koffie langer op temperatuur. Past je filter net niet helemaal in de houder? Vouw hem dan op maat met de plakrand. Dit geeft ook een betere smaak.
2. Bewaar de koffie goed
Filterkoffie verliest sneller zijn smaak dan koffiebonen. Dat komt omdat de koffie al gemalen is. Om de smaak zo lang mogelijk goed te houden, moet je de koffie goed bewaren. Open nooit een nieuwe verpakking voordat de oude op is. De koffieverpakkingen van D.E zijn zo gemaakt, dat de koffie zijn smaak zo lang mogelijk behoudt. Het enige wat jij hoeft te doen, is de koffie bewaren op een koele, donkere plek, waar zo min mogelijk zuurstof bij komt. Bijvoorbeeld in een Douwe Egberts blik. Deze zijn speciaal ontworpen om de smaak van je koffie te behouden.
3. De juiste hoeveelheid filterkoffie
Heb je wel eens een slok koffie genomen, waar je je ogen even van moest dichtknijpen? Grote kans dat er net wat te veel koffie in het filter gegaan is. Hoe meer koffie, hoe sterker de smaak. Hoewel de een van wat sterkere koffie houdt en de ander liever een zacht aroma heeft, is er wel een richtlijn. Ga uit van zo’n 7 gram gemalen koffie per 100 tot 125 ml water. Dat is ongeveer 7 gram per kopje. Een maatschepje helpt je met de juiste dosering. Natuurlijk kun je zelf wat experimenteren om zo te ontdekken hoe jij je koffie het lekkerst vindt!
4. Kies de juiste maling bij de zetmethode
Niet alleen hoeveel koffie je gebruikt is van belang, maar ook de maling. Filterkoffie is al gemalen koffie, maar je kunt zelf kiezen je een grove of fijne maling wilt hebben. Snelfiltermaling is koffie met een fijne maling. Deze gebruik je bijvoorbeeld in een filtermachine. Koffie met een grove maling is koffie waar het water wat sneller doorheen loopt. Deze koffie is geschikt voor een cafetière of percolator.
Bekijk het hele assortiment van D.E filterkoffie.