Welke koffiemaling jij moet gebruiken bij jouw zetmethode

Welke koffiemaling je nodig hebt hangt af van de zetmethode. Zo zijn er verschillende malingen: fijn, medium en grof. Weet jij welke koffiemaling je nodig hebt voor jouw zetmethode? Er zijn allerlei manieren om koffie te zetten. Maar een kopje koffie smaakt het best als je de juiste koffiemaling bij de juiste zetmethode gebruikt.

Welke koffiemalingen zijn er?
Misschien is het je ooit al opgevallen in supermarkt: koffie is niet alleen verkrijgbaar in bonen en capsules, maar ook in een gemalen variant. Gemalen koffie is geschikt voor diegene met bijvoorbeeld een filterapparaat of percolator. Naast dat gemalen koffie te verkrijgen is in verschillende melanges, kent het ook verschillende malingen. Zo kent Douwe Egberts snelfiltermaling en grove maling

 

Welke zetmethode gebruik jij?

Cafetière
De cafetière, ook wel bekend als French press, is een bekende zetmethode. Een cafetière bestaat uit een glazen pot met een metalen filter. Het hete water komt voor een langere tijd in contact met de gemalen koffie, waarna het wordt gefilterd. De maalgraad die hier het beste bij past is een grove maling. Wanneer de maalgraad te fijn is komen de koffiekorrels door het filter heen.

 

Percolator

Ook bij de percolator, een van de oudste zetmethoden, is het belangrijk dat je de juiste maling gebruikt. De percolator dankt haar naam aan het Engelse werkwoord 'to percolate'. Dit betekend 'sijpelen' in het Nederlands. Hiermee bedoelen we dat er kleine druppeltjes ergens langs lopen, in dit geval de gemalen koffie. Bij een percolator wordt het hete water door een hol buisje omhoog geduwd. Op deze manier stroomt het hete water door het filter langs de koffie naar de uitschenkkan. Ook hier wil je dat de koffiekorrels niet door de gaatjes van de filter meegenomen worden door het water. Daarom wordt een grove koffiemaling meestal aangeraden bij deze zetmethode.

 

Filterapparaat
Filterapparaat, de oude vertrouwde techniek voor het zetten van koffie. Hierbij wordt een papieren filter gebruikt waarin het warme water en de gemalen koffie samenkomen. Vervolgens druppelt de verse koffie uit de filter en wordt opgevangen in een kan. De maling die het meest geschikt is voor een filterapparaat, chemex of opzetfilter, is een fijne maling. De snelfilterkoffie is in dit geval een goede optie.

 

Bonenapparaat
Waarom staat een bonenapparaat in dit rijtje? Je zou denken dat je daar koffiebonen voor koopt. Dat klopt! Maar vervolgens worden de bonen in het apparaat gemalen. Bij de installatie van dit bonenapparaat stel je een maalgraad in naar jouw wens. Houd jij van een zure, intense smaken? Stel dan een grove maling in. Wanneer jij meer geniet van bittere en sterkere smaken, dan is het in dit geval beter om een fijne maalgraad in te stellen. 

 

Word een échte Koffie Master!

Met Douwe Egberts word je een echte Koffie Master dankzij een persoonlijk zetadvies op basis van jouw wensen en filterapparaat. Hoe zet je een lungo of een sterke bak? En hoeveel schepjes koffie heb je daarbij nodig? Doe de test en word een ware Koffie Master!