Logo campagne Douwe Egberts wordt een koffie-master.

Koffiesoorten

Cappuccino, Latte Macchiato, Espresso, Ristretto, Americano en ga zo maar door. Wat is het verschil? En hoe maak je ze zelf?

Wat zijn de meest gedronken
koffiesoorten?

Zwarte koffie blijft de meest gedronken koffievariatie van Nederland. Een Cappuccino of Latte Macchiato blijft ook populair. Benieuwd welke variaties er nog meer zijn? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Lungo

Lungo is een milde variant vergeleken met Espresso en Ristretto. Lungo heeft dezelfde hoeveelheid koffie als een Espresso, maar ruim dubbel zoveel water. Ideaal als je houdt van niet te sterke koffie! Bekijk hier hoe je een Lungo maakt.

Ristretto

Ristretto is ‘het kleine broertje’ van Espresso, maar doet er zeker niet voor onder. Een Ristretto is zelfs sterker! Hierbij gebruik je namelijk maar 15 ml water, de helft van de hoeveelheid water die in een Espresso gaat! De hoge druk waarmee het water door de gemalen bonen wordt geperst, zorgt voor de karakteristieke smaak. Perfect voor de échte koffieliefhebber!

Vrouw zittend op de bank met een kopje koffie van Douwe Egberts.

Cappuccino

Cappuccino is bij veel mensen favoriet. Deze koffievariant uit Wenen bestaat uit 1/3 espresso, 1/3 melk en 1/3 melkschuim. Benieuwd hoe je de perfecte Cappuccino maakt?

Foto van de Douwe Egberts latte machiatto met een theedoek en een lepel op de achtergrond.

Latte macchiato

Na cappuccino is latte macchiato de meest gedronken koffievariant met melk. Bestel je buiten de deur een ‘latte’, dan krijg je al snel de vraag of je een latte bedoelt of een latte macchiato. Wat is eigenlijk het verschil? En hoe zet je thuis zelf de allerlekkerste latte macchiato? Wij leggen het uit.

Koffie verkeerd

Ongeveer een kwart van alle Nederlanders drinkt koffie verkeerd, en dat is absoluut niet verkeerd! Koffie verkeerd bestaat uit 1/3 koffie en 2/3 melk. De jonge generatie kent deze variant ook wel als Latte Macchiato. Maar er is een verschil tussen beide! Een Latte Macchiato wordt gemaakt met 2/3 warme melk, waarover de Espresso wordt geschonken. Als je dit rustig doet, zie je de lagen: onderop melk, dan koffie, en bovenop het schuim. Bij Koffie Verkeerd worden melk en een gewone koffie gemengd. Waarvoor kies jij?

Slow Coffee

Slow Coffee is eigenlijk gewoon filterkoffie, overgoten met water. Het water druppelt langs de koffie in het kopje. Dit komt ten goede aan de smaak.

Flat white

Flat White bestaat uit een dubbele ristretto, opgeschuimde melk en een dun laagje melkschuim. Bij een Flat White mogen er geen bubbeltjes in het schuim zitten. Een echte aanrader voor de kritische koffieliefhebber!

Kopje Douwe Egberts koffie onder een koffiezetapparaat.

Cortado

Cortado is in Nederland relatief onbekend, terwijl deze in Spanje, Portugal en op Cuba heel veel wordt gedronken. Een goede Cortado bestaat tussen de dertig en vijftig procent uit melk en bevat geen schuimlaag.

Kopje koffie, neergezet op een juten zak met koffiebonen erop.

Americano

Americano is eigenlijk het tegenovergestelde van een Ristretto. Deze heeft zijn naam te danken aan Amerikaanse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog Italiaanse koffie dronken. De soldaten vonden de koffie in Italië veel te sterk en deden er daarom een scheutje heet water bij.

Espresso

We kennen espresso allemaal wel. Het is een van de bekendste koffiesoorten. Een espresso is dus een klein kopje zwarte koffie met een intense koffiesmaak. Ontdek hier uit welke lagen een espresso bestaat.