Espresso

Het woord espresso komt van de Latijnse benaming voor ‘uitpersen’, wat verwijst naar de bereiding van deze koffiesoort.

Wat is een espresso?

Bij het maken van een espresso wordt de koffie onder hoge druk ‘geperst’ voor een heel geconcentreerde smaak. We kennen espresso allemaal wel. Het is een van de bekendste koffiesoorten. Een espresso is dus een klein kopje zwarte koffie met een intense koffiesmaak. De sterkte van jouw kopje koffie hangt onder andere samen met de sterkte van jouw koffiebonen, de druk en de tijd dat het water in contact is met de koffie.

Espresso of ristretto?

Minder bekend dan espresso is de ristretto, zeg maar het ‘kleine broertje’ van de espresso. Het verschil tussen een espresso en een ristretto is klein. Vroeger verschilde eigenlijk alleen de doorlooptijd. Tegenwoordig maak je een espresso net iets anders. De doorlooptijd van beide koffiesoorten blijft hetzelfde, maar bij een espresso gebruik je meer water. Een ristretto heeft dus nóg een vollere en sterkere koffiesmaak dan een espresso. Daar moet je van houden.

Hoe maak je zelf de beste espresso?

Maak thuis de perfecte espresso en word een echte koffiemaster! Alles wat je hiervoor nodig hebt is 7 gram Douwe Egberts Espresso bonen, een koffiemachine met filterdrager, een espressokopje met schotel, een waterglaasje, een lepel, een dienblad en natuurlijk een koekje… Volg de stappen hieronder en zet binnen no time de lekkerste espresso helemaal zelf.

 

1 Doe 7 gram Douwe Egberts Espresso bonen vanuit de espressomolen in de filterdrager (enkel) en druk deze zeer goed aan. Plaats de filterdrager onder de machine en zet het espressokopje onder de uitlooppijp. Druk op de juiste toets.

2 Vul een klein waterglaasje met water uit de kan (koud serveren).

3 Controleer of het kopje schoon is en serveer uit op een dienblad.

 

Een goede espresso bestaat uit drie lagen: de crèmelaag (karamelkleurig en zoet van smaak), body en heart. Fijne suiker blijft er enige tijd op liggen voordat deze in de koffie wegzakt. Belangrijk is dat espresso heel aromatisch is en beslist niet bitter mag zijn. Veel mensen denken dat espresso veel cafeïne bevat. Dit is een veelgehoord misverstand en dus niet het geval.

De lekkerste espresso

Smaken verschillen en daarom heeft Douwe Egberts verschillende melanges in het assortiment voor ieder smaakprofiel. Douwe Egberts Espresso koffie is zeer donker gebrand en is daarom krachtig en complex, met een intense nasmaak, precies zoals veel liefhebbers hun espresso graag drinken.

 

Ben jij dus een echte liefhebber van smaakvolle koffie? Probeer dan eens een espresso. Maak bijvoorbeeld gebruik van de Douwe Egberts Intens of Espresso bonen. Let er wel op dat je je koffiemachine instelt op het juiste formaat kopje.

 

Wil je meer weten over Douwe Egberts koffiebonen en op de hoogte blijven van nieuwe producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.