Waarom we koffiebonen wel moeten branden

 

Als je denkt aan koffiebonen, zie je waarschijnlijk donderbruine koffiebonen voor je, met een heerlijke aroma. Deze koffiebonen zijn al gebrand. Dit gebeurd na het melangeren. Elke melange heeft een eigen optimale brandingstijd en temperatuur. De Douwe Egberts Meesterblender zorgt ervoor dat het smaakprofiel precies is zoals hij moet zijn. 

 

Hoe worden koffiebonen gebrand?

Van oorsprong heeft de koffieboon een groene kleur. Maar met groene bonen kunnen we geen koffie zetten. Daarom moeten we de koffieboon eerst branden voordat we er koffie van kunnen maken. Tijdens het branden ondergaat de groene koffieboon een metamorfose. De boon verliest haar vocht, kleurt goudbruin en popt. Dit 'poppen' is te vergelijken met het poppen van popcorn. En des te verser de boon is, des te harder de 'pop'. Op het moment dat de koffieboon haar gewenste branding heeft bereikt, zet de Douwe Egberts Meesterblender het brandingsproces stop. Nu is het tijd om de bonen te laten afkoelen. 

 

Wat is belangrijk bij het branden van koffiebonen?

Elk smaakprofiel heeft een eigen optimale brandingstijd en temperatuurprofiel. Waar bij Espresso de bonen lang en diep worden gebrand voor een sterke en wat bittere smaak, worden deze bij koffieproducten die onder een Rond smaakprofiel vallen korter gebrand. Omdat het branden een extreem belangrijke stap is, gaan de bonen tijdens deze stap door een kwaliteitscontrole.

 

Lichte branding

Bij een lichte branding zijn de koffiebonen delicaat gebrand waardoor de koffie een subtiele smaak krijgt. De lichte kleur ontstaat door de korte brandtijd van de bonen. Kenmerkend voor lichte branding is de natuurlijke koffiesmaak die goed naar voren komt. Dit komt door het milde brandingsproces. Deze blend wordt dan ook vaak gebruikt voor het proeven van koffie en bij het ontdekken van een smaakprofiel.

 

Medium branding

Koffie van medium branding is gebalanceerd voor een rijke smaak en evenwichtig aroma. Deze bonen zijn wat langer gebrand dan de lichte branding, waardoor ze een wat donkerdere kleur hebben. Je proeft nog steeds de natuurlijke smaak van koffie, maar ook krijgt het vollere aroma's door de langere branding. Deze koffie valt in de smaakcategorie Rond en is perfect voor het zetten van een smaakvolle lungo.

 

Donkere branding

Bonen die donker zijn gebrand, zijn net zo bruin als pure chocolade. Deze donkere kleur hebben ze gekregen van de lange, hoge branding. Dat dark roast bonen een stevige smaak bevatten, hebben ze te danken aan het brandingsproces. Hier zijn de natuurlijke smaken vervangen door de intense aroma's. Wist jij dat je met donker gebrrande bonen goede espresso's kan zetten?

 

Ontdek welk smaakprofiel jij hebt!
Verfijnd, intens, espresso of rond. Ieder smaakprofiel heeft zijn eigen karakter. Maar welk smaakprofiel heb jij?