Waarom we koffiebonen wel moeten branden

Als je denkt aan koffiebonen, zie je waarschijnlijk donkerbruine bonen voor je, met een heerlijk aroma. Deze koffiebonen zijn al gebrand. Maar waarom is het branden van koffiebonen eigenlijk nodig?

Van oorsprong heeft de koffieboon een groene kleur. Maar met groene bonen kunnen we geen koffie zetten. Daarom moeten we de koffieboon eerst branden voordat we er koffie van kunnen maken.

 

Wat gebeurt er tijdens het branden van koffiebonen?

Koffiebonen worden gebrand na het melangeren. Elke melange heeft een eigen optimale brandingstijd en temperatuur. De Douwe Egberts Meesterblender zorgt ervoor dat het smaakprofiel precies is zoals hij moet zijn.

Tijdens het branden ondergaat de groene koffieboon een metamorfose. De boon verliest zijn vocht, kleurt goudbruin en popt. Dit 'poppen' is te vergelijken met het poppen van popcorn. En des te verser de boon is, des te harder de 'pop'.

Op het moment dat de koffieboon zijn gewenste branding heeft bereikt, zet de Douwe Egberts Meesterblender het brandingsproces stop. Nu is het tijd om de bonen te laten afkoelen.

 

Wat is belangrijk bij het branden van koffiebonen?

Elk smaakprofiel heeft een eigen optimale brandingstijd en temperatuurprofiel. Waar bij Espresso de bonen lang en diep worden gebrand voor een sterke en wat bittere smaak, worden deze bij koffieproducten die onder een Rond smaakprofiel vallen korter gebrand. Omdat het branden een extreem belangrijke stap is in het gehele koffieproces, gaan de koffiebonen tijdens het proces door een kwaliteitscontroles. Door deze controles gaan alleen de beste bonen mee naar Nederland. Wil je meer weten over het koffieproces? Lees dan hier verder.

 

Lichte branding

Met een korte brandtijd, krijgen de bonen een lichte kleur. De koffiebonen zijn hierbij delicaat gebrand, waardoor de koffie een subtiele en natuurlijke smaak krijgt. Weet je nog niet goed welke koffiesmaak jouw voorkeur heeft? Dan is deze blend perfect om dat te gaan ontdekken. Het is niet voor niets dat licht gebrande koffiebonen vaak gebruikt worden bij proeverijen.

 

Medium branding

Bij een medium branding zijn de koffiebonen langer gebrand dan bij de lichte branding, waardoor ze een wat donkerdere kleur hebben. De bonen hebben een rijke smaak en evenwichtig aroma.

Je proeft nog steeds de natuurlijke smaak van koffie, maar ook krijgt het vollere aroma's door de langere branding. Deze koffie valt in de smaakcategorie Rond en is perfect voor het zetten van een smaakvolle lungo.

 

Donkere branding

Hebben de koffiebonen een donkere kleur en zijn ze net zo bruin als pure chocolade? Dan zijn ze lang en hoog gebrand. We noemen dit ook wel dark roast bonen. Ze hebben door het brandingsproces een stevige smaak.

De natuurlijke smaken zijn door de brandingstijd en temperatuur vervangen door intense aroma's. Wist jij dat je met donker gebrande bonen goede espresso's kan zetten?

 

Wil jij altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en tips? Schrijf je dan in voor de Douwe Egberts nieuwsbrief. Zo blijf jij altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes op koffiegebied.

 

Ontdek welk smaakprofiel jij hebt!

VerfijndIntensEspresso of Rond. Ieder smaakprofiel heeft zijn eigen karakter. Maar welk smaakprofiel heb jij? Doe de test!