Hoe kun je het beste koffie bewaren?

Wist jij dat het heel belangrijk is om koffie op de juiste manier te bewaren? De smaak van koffie is erg gevoelig voor externe invloeden, zoals licht, lucht, vocht en warmte. Zelfs geuren van buitenaf kunnen de smaak van jouw koffie beïnvloeden. Als je de smaak wilt behouden, dan is het zaak om de koffie goed te bewaren. Gelukkig is het niet moeilijk om op de juiste manier koffie te bewaren en levert het je qua smaak veel op. In dit artikel leggen we je per koffiesoort uit hoe je deze het beste kunt bewaren.

 

Koffiebonen bewaren

Koffiebonen zijn relatief makkelijk te bewaren. De buitenste laag is een soort bescherming voor de aroma’s die in de koffieboon zitten. Hierdoor is een ongemalen koffieboon beter beschermd tegen smaakinvloeden dan een gemalen koffieboon. Toch is het ook bij bonen belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren. Zo haal je zo lang mogelijk de beste smaak uit jouw koffie.  

 

De meningen over het bewaren van koffiebonen zijn verdeeld. Sommigen zweren bij het bewaren van koffiebonen in de diepvries. Deze is namelijk zowel koel als donker. Het risico is wel dat er vocht in de bonen trekt door het ontdooien en opnieuw bevriezen van de koffiebonen. Wij raden het daarom aan om bonen in een luchtdichte pot te bewaren. Het is belangrijk dat je de bonen in de zak houdt, en deze in de pot zet. Bewaar ze op een droge en donkere plek.

 

Koffie bewaren in de koelkast

Koffie bewaar je zoals gezegd het beste op een koele en donkere plek. De koelkast is echter geen goed idee. Het is belangrijk om koffiebonen of gemalen koffie te beschermen tegen vocht en dat kan niet in de koelkast. Vocht beïnvloedt de natuurlijke oliën die koffiebonen bevatten en daarmee ook de smaak.

 

Tip: Ben jij al op de hoogte van de vele producten van Douwe Egberts, waarbij je waardepunten ontvangt? Dan weet je vast ook dat je kunt sparen voor een echt Douwe Egberts koffieblik. Dit mooie koffieblik is ideaal om je (gemalen) koffiebonen luchtdicht en donker te bewaren.

 

Filterkoffie of koffiepads bewaren

Doordat filterkoffie al gemalen is, verliest deze sneller zijn smaak dan koffiebonen. Ditzelfde geldt voor koffiepads. Koffiepads bevatten namelijk ook gemalen koffie, in een speciaal ontworpen filter, de pad. Het eerste advies voor het bewaren van gemalen koffie is dan ook: maak nooit een nieuwe verpakking open voordat de oude leeg is. De verpakkingen zijn zo ontworpen dat de koffie zo lang mogelijk zijn smaak behoudt. Verder blijft het voor filterkoffie en koffiepads belangrijk om de koffie te bewaren op een koele en donkere plek, het liefst vacuüm, maar sowieso met zo min mogelijk zuurstof en buiten bereik van geuren van ander etenswaar. Dit draagt bij aan het maken van de allerlekkerste koffie!

 

Tip: heb je een doorzichtige pot waar je koffie luchtdicht in kunt bewaren? Laat de koffie dan in de verpakking wanneer je deze in de bewaarpot plaatst. Zo houd je ook de invloed van licht beperkt.

 

Koffiecapsules bewaren

Koffiecapsules zijn tot slot het makkelijkst te bewaren. Het grote voordeel van koffiecapsules is dat de capsule de koffie beschermt tegen invloeden van vocht, licht of zuurstof. Hierdoor is de kans een heel stuk kleiner dat je koffie op den duur niet meer lekker smaakt. Zolang je de koffie op een koele plek bewaart, zit je met koffiecapsules over het algemeen goed.

 

Hoe lang kun je koffie bewaren?

Wil je meer weten over het zetten van het allerlekkerste kopje koffie en erachter komen welke koffiesoort het beste bij jou past? Met onze tips word jij een echte koffiemaster!

 

Wil jij altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en tips? Schrijf je dan in voor de Douwe Egberts nieuwsbrief. Zo blijf jij altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes op koffiegebied.