Verhouding bij filterkoffie: hoe zat het ook alweer?

 

Hoe zet je de lekkerste filterkoffie? Het aantal schepjes koffie dat je nodig hebt ligt aan drie belangrijke factoren: de hoeveelheid water, de juiste type filtermaling en de gewenste sterkte van de koffie. Met deze stappen zet jij filterkoffie met exact de juiste sterkte voor je vrienden, familie en jezelf! 

Stap 1. Gebruik de juiste hoeveelheid water

Allereerst is het belangrijk om te weten hoeveel water je nodig hebt. Zet je filterkoffie voor jezelf of krijg je bezoek? En hoeveel kopjes verwacht je te serveren? Bepaal aan de hand hiervan hoeveel water je verwacht nodig te hebben. Bij een koffiezetapparaat voor filterkoffie staat op het apparaat vaak aangegeven hoeveel water genoeg is voor het aantal kopjes. 

 

Stap 2. Kies de juiste filtermaling 

Voor de juiste dosering is ook het type maling van belang. Zo heeft Douwe Egbers twee verschillende malingen voor filterkoffie: de snelfiltermaling en de grove filtermaling. De snelfiltermaling heeft een fijnere maling en is daarmee geschikt voor een filtermachine. De grove maling is bedoeld voor het zetten van koffie met een cafetière of percolator. De maling bepaalt de snelheid waarmee het water door de koffie wegsijpelt. Een grovere maling verhoogt de snelheid, waardoor deze maling minder geschikt is voor een filtermachine, maar juist wel voor een cafetière of percolator.

 

Stap 3. Bepaal de gewenste sterkte van de koffie

Optimaal genieten van een kopje koffie doet iedereen op zijn eigen manier. En iedereen heeft een andere smaak! De ene houdt van een ronde koffiesmaak, terwijl de ander de voorkeur heeft voor een intense bak. Het is belangrijk om te weten waar jij, of jouw gasten, van houden. Heb jij nog geen idee wat voor een smaakprofiel jij hebt? Doe dan de Volg je smaak test! Een veilige optie is het zetten van koffie met een iets wat sterkere smaak. Op deze manier voorkom je dat je slappe koffie zet, maar zorg je er ook voor dat hij niet té intens is. En voor de gasten die hem dan te sterk vinden, kun je er altijd nog een scheutje heet water bij doen. 


Nadat je bovenstaande stappen hebt afgerond, kun je bepalen hoeveel scheppen koffie je nodig hebt. De meest ideale manier om de hoeveelheid koffie te bepalen, is om je filterkoffie te wegen. De richtlijn voor de dosering van een kopje filterkoffie is ongeveer 7 gram gemalen koffie per 100 tot 125 ml water. Ook kun je door middel van een maatschepje eenvoudig de juiste dosering koffie afmeten. Zet jij een pot filterkoffie voor verjaardag? Gebruik dan bijvoorbeeld een liter water met minimaal 56 gram filterkoffie. Naar inschatting van de voorkeur qua smaakintensiteit van jouw bezoek, kun je hier op in spelen met de aantal grammen. 

Genieten van de lekkerste filterkoffie doe je met...

 

De_lekkerste_koffie_zet_je_zelf.png

1. De Douwe Egberts
Moccamaster

Hiermee zet jij eenvoudig
de lekkerste filterkoffie. 

Lees meer

 

 

2. Andere cadeaus uit
de spaarcollectie 

Verras vrienden, familie of jezelf met cadeaus waarmee je
ultiem geniet van jouw bakje filterkoffie.


Bekijk de collectie