Koffiedrinken van je zelfgeteelde koffiebonen. Het kán! Het aanschaffen van een kleine koffieplant voor in de woonkamer wordt steeds populairder in Nederland. Wat heb je precies aan zo’n eigen koffieplant? En heeft deze veel verzorging nodig? Wij zochten voor je uit wat de voor- én nadelen zijn van een eigen koffieplant. Lees snel verder.
Iedere koffieplant heeft hetzelfde begin: bloesem. Een koffieplant vergt geduld, want pas na 3 tot 4 jaar is hij volwassen en klaar voor de pluk. Uit de bloesems groeien clusters van groene besjes aan een volwassen struik, slechts eens per jaar. In een langzaam rijpingsproces transformeren de groene bessen van bittere schil naar zoet en felrood vruchtvlees. Handmatig geplukt op het juiste moment. Binnenin, tussen het zoete vruchtvlees, schuilen de belangrijkste componenten: twee groene zaadjes die, eenmaal gebrand, het hart vormen van onze geliefde koffie.
En die plant heeft veel voordelen. Zo is de koffieplant vrij makkelijk in verzorging. Aan de koffieplant kunnen in de lente bloemen groeien. Hierna kunnen er koffiebonen tevoorschijn komen. Hoe eenvoudig dit ook klinkt, koffiebonen branden en de lekkerste koffie maken blijft een vak apart. Douwe Egberts heeft sinds 1753 hiervoor de expertise in huis.
Anders dan sommige mensen denken, is de koffieplant trouwens niet giftig. Let wel op wanneer er vruchten aan de plant komen. Als je deze onbehandeld eet, kan dit leiden tot misselijkheid.
De Coffea Arabica is weinig luchtreinigend en dus niet de beste optie als je op zoek bent naar een plant die veel CO2 produceert. Wil je koffiedrinken van je zelf gekweekte en gebrande koffiebonen? Hiervoor heb je wat geduld nodig, maar het is een leuke hobby. Met een beetje geluk groeien koffiebonen namelijk pas na een aantal jaar bij de juiste verzorging en op de juiste plaats in de woonkamer. Verwacht dus geen kilo’s koffiebonen.
Het traject van koffieboon tot jouw kopje koffie is doordrenkt met zorgvuldige keuzes en processen. Het begint bij de oogst, waar koffiebessen twee wegen kunnen bewandelen: de 'droge' en de 'natte' methode. De 'droge' route legt de bonen 3 tot 4 weken te drogen, vooral geschikt voor Robusta-bonen. Aan de andere zijde, bij de 'natte' methode, ondergaan de bessen een intensief wasproces, waarbij 80% van schil en vruchtvlees verdwijnt. Na 48 uur fermentatie en koud waterbad verdwijnt ook het resterende vruchtvlees. De groene bonen drogen dan nog 6 tot 7 dagen. Deze 'natte' methode, geliefd bij Arabica-bonen, verrijkt de bonen met aroma en smaak. Pas nadat de bonen strenge controles hebben doorstaan, reizen ze naar Nederland als verse Douwe Egberts-koffiebonen. De beste bonen worden geselecteerd, en dat proef je in elke slok!
De Coffea Arabica heeft niet veel water nodig. Wat dat betreft is de koffieplant dus onderhoudsvriendelijk. Zorg er echter wel voor dat de grond van de plant altijd een beetje vochtig is. Verder geef je de koffieplant regelmatig een kleine hoeveelheid water. Een makkelijke truc voor het goed vochtig houden van de plant is om de dag een vinger in de potgrond steken. Voelt de grond nog vochtig aan? Dan is water geven niet per se nodig. Op hete zomerdagen heeft de plant vanzelfsprekend meer water nodig dan in de winter. Ook het verplaatsen van de plant kan invloed hebben op de waterbehoefte.
Boven alles is de koffieplant een decoratieve kamerplant, die mooi staat in elk interieur. Wil je weten hoe je met jouw koffiebonen thuis de allerlekkerste koffie zet? Ga dan aan de slag met onze tips en word een echte koffiemaster!