Alles over je eigen koffieplant

Koffiedrinken van je zelfgeteelde koffiebonen. Het kán! Het aanschaffen van een kleine koffieplant voor in de woonkamer wordt steeds populairder in Nederland. Wat heb je precies aan zo’n eigen koffieplant? En heeft deze veel verzorging nodig? Wij zochten voor je uit wat de voor- én nadelen zijn van een eigen koffieplant. Lees snel verder.

 

Waar komt de koffieplant vandaan?

De officiële naam van de bekendste koffieplant is Coffea Arabica. Anders dan de naam doet vermoeden, komt deze plant niet uit Arabië maar uit het Afrikaanse Ethiopië. Hier zijn nog altijd grote koffieplantages te vinden. In de vijftiende eeuw verspreidde de koffieplant, het zwarte goud, zich naar Jemen en een eeuw later werd er ook koffie gedronken in Perzië, Egypte, Syrië en Turkije. In de zeventiende eeuw importeerden steeds meer Europeanen koffiebonen vanuit de Arabische wereld. De vraag naar koffiebonen nam toe en koffie groeide, zoals we allemaal weten, uit tot een van de populairste dranken aller tijden. Inmiddels zijn we in Nederland niet alleen dol op het aanschaffen van de allerlekkerste koffiebonen, maar zien we in steeds meer interieurs ook de koffieplant opduiken.

 

De voordelen van een koffieplant

En die plant heeft veel voordelen. Zo is de koffieplant vrij makkelijk in verzorging. Aan de koffieplant kunnen in de lente bloemen groeien. Hierna kunnen er koffiebonen tevoorschijn komen. Hoe eenvoudig dit ook klinkt, koffiebonen branden en de lekkerste koffie maken blijft een vak apart. Douwe Egberts heeft sinds 1753 hiervoor de expertise in huis. Anders dan sommige mensen denken, is de koffieplant trouwens niet giftig. Let wel op wanneer er vruchten aan de plant komen. Als je deze onbehandeld eet, kan dit leiden tot misselijkheid.

 

De nadelen van een koffieplant

De Coffea Arabica is weinig luchtreinigend en dus niet de beste optie als je op zoek bent naar een plant die veel CO2 produceert. Wil je koffiedrinken van je zelf gekweekte en gebrande koffiebonen? Hiervoor heb je wat geduld nodig, maar het is een leuke hobby. Met een beetje geluk groeien koffiebonen namelijk pas na een aantal jaar bij de juiste verzorging en op de juiste plaats in de woonkamer. Verwacht dus geen kilo’s koffiebonen.

 

Hoe verzorg je een koffieplant?

De Coffea Arabica houdt van veel licht, dus zet deze op een plek die zoveel mogelijk zon vangt. Doe dit echter niet meteen na aankoop, maar laat de plant rustig wennen door deze om de dag iets meer bloot te stellen aan direct daglicht. Na een week is de koffieplant gewend. Deze heeft minimaal vijf uur zonlicht per dag nodig. Plaats de plant op kamertemperatuur en uit de tocht. Tocht zorgt namelijk voor bruine bladeren.

 

De Coffea Arabica heeft niet veel water nodig. Wat dat betreft is de koffieplant dus onderhoudsvriendelijk. Zorg er echter wel voor dat de grond van de plant altijd een beetje vochtig is. Verder geef je de koffieplant regelmatig een kleine hoeveelheid water. Een makkelijke truc voor het goed vochtig houden van de plant is om de dag een vinger in de potgrond steken. Voelt de grond nog vochtig aan? Dan is water geven niet per se nodig. Op hete zomerdagen heeft de plant vanzelfsprekend meer water nodig dan in de winter. Ook het verplaatsen van de plant kan invloed hebben op de waterbehoefte.

 

Boven alles is de koffieplant een decoratieve kamerplant, die mooi staat in elk interieur. Wil je weten hoe je met jouw koffiebonen thuis de allerlekkerste koffie zet? Ga dan aan de slag met onze tips en word een echte koffiemaster!

 

Wil jij altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en tips? Schrijf je dan in voor de Douwe Egberts nieuwsbrief. Zo blijf jij altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes op koffiegebied.