Latte Macchiato

Na cappuccino is latte macchiato de meest gedronken koffievariant met melk. Bestel je buiten de deur een ‘latte’, dan krijg je al snel de vraag of je een latte bedoelt of een latte macchiato. Wat is eigenlijk het verschil? En hoe zet je thuis zelf de allerlekkerste latte macchiato? Wij leggen het uit.

Wat is een latte macchiato?

Een latte macchiato (letterlijk ‘gevlekte melk’) wordt meestal geserveerd in een lang glas en is herkenbaar aan de drie kleuren van melk, koffie en een melkschuimlaag. In feite bestaat deze koffievariant uit opgestoomde melk met espresso. Een latte macchiato bevat relatief meer melk dan een cappuccino, en is dus perfect voor iedereen die liever niet gaat voor een sterk kopje koffie. Het kenmerkende gevlekte patroon in het glas ontstaat als de espresso op de juiste manier aan de melk wordt toegevoegd. De oorsprong van latte macchiato ligt overigens in de Verenigde Staten (en dus niet in Italië!). Inmiddels is koffie latte macchiato ook in West-Europa een populaire drank.

Wat is het verschil tussen een latte macchiato en latte?

Misschien noem je een latte macchiato afgekort weleens een ‘latte’. Dan is het belangrijk om te weten dat je in een café waarschijnlijk een andere koffie krijgt. Het verschil tussen de twee koffievarianten zit in de bereidingswijze. Waar bij een latte macchiato een espresso wordt toegevoegd aan een glas opgestoomde melk, gebeurt bij een latte het omgekeerde. Hier wordt de melk later toegevoegd aan de espresso. We horen je al denken: maakt dat wat uit? Het antwoord luidt: ja. De koffiesmaak van een latte macchiato is doorgaans sterker en je proeft melkschuim, in plaats van enkel gewone warme melk.

Zó maak je zelf de beste latte macchiato

Natuurlijk ben je niet per se aangewezen op een café als je zin hebt in een latte macchiato. Je maakt deze koffie namelijk net zo makkelijk thuis. Geschikte koffiebonen voor een latte macchiato zijn de Douwe Egberts Intens Koffiebonen. Ook koffie gemaakt met filterkoffie, oploskoffie, koffiepads en koffiecups is geschikt als je een lekkere latte macchiato wilt maken. 

 

Kies daarnaast voor een melksoort die goed opschuimt, zoals volle, lang houdbare koemelk. Ga je voor een plantaardig alternatief? Dan schuimt sojadrink heel goed. Of ga voor een speciale baristavariant van bijvoorbeeld haverdrink. Een goede latte macchiato bestaat uit zo’n ¾ melk en ¼ koffie. Hier lees je hoe je het beste melk opschuimt voor de lekkerste latte macchiato. Probeer het zelf! 

Variaties op je latte macchiato

Ben je toe aan variatie? Dan kun je met latte macchiato gelukkig alle kanten op. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Caramel Latte Macchiato als echte verwennerij? Heb je weinig tijd? Ben je onderweg? Dan is de Douwe Egberts Ice Macchiato IJskoffie een verkoelende verwennerij. Of geniet in een handomdraai van een heerlijke zachte koffie met een zacht romige melkschuimlaag met Douwe Egberts Latte Macchiato Verwenkoffie.