Ristretto

De perfecte koffie kan in een klein kopje zitten. Nu denk je misschien aan een espresso. Maar wist je dat de espresso nog een klein broertje heeft? De ristretto. Een minikopje smaakvolle koffie. Heb jij deze al eens geprobeerd?

Wat is ristretto koffie?

Ristretto betekent letterlijk ‘beperkt’ in het Italiaans. Het gaat hier dus om een minikopje koffie. Dit kopje zit wel boordevol smaak. Minder water zorgt voor een kleine, maar intense koffie. Minder water betekent overigens niet per se dat de koffie ook sterker wordt. De sterkte van jouw kopje koffie hangt onder andere samen met de sterkte van jouw koffiebonen, de druk en de tijd dat het water in contact is met de koffie.

Ristretto of espresso?

Het verschil tussen een ristretto en een espresso is klein. Vroeger verschilde eigenlijk alleen de doorlooptijd. Tegenwoordig maak je een ristretto net iets anders. De doorlooptijd is gelijk aan die van een espresso, maar je gebruikt minder water. Het kleine beetje water loopt dus langzamer door de koffie heen. Hierdoor krijgt de ristretto zijn volle, geconcentreerde smaak.

Hoe kun je zelf ristretto koffie maken?

De perfecte ristretto maak je met een volautomaat of pistonmachine. Hieronder lees je hoe je thuis de perfecte ristretto maakt met een pistonmachine. Zo word je een echte koffiemaster!

 

1 Kies Douwe Egberts Intens of Espresso bonen.

2 Maal ongeveer 6-8 gram koffie.

3 Stel je pistonmachine in op 9 – 16 bar.

4 Stel de temperatuur in op 92 – 96 °C.

5 Laat het apparaat 4 tot 8 seconden lopen.

 

Ben jij een echte liefhebber van smaakvolle koffie? Probeer dan eens een ristretto. Heb je een capsule koffiezetapparaat? Ga dan voor Douwe Egberts capsules voor koffie ristretto. Let er wel op dat je je koffiemachine instelt op het juiste formaat kopje. Een kleiner kopje koffie dan ristretto kun je niet maken.

 

Wil je meer weten over Douwe Egberts koffiebonen en op de hoogte blijven van nieuwe producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.