Slow coffee

Slow coffee is helemaal hip in de wereld van koffie. Barista’s in koffietentjes zetten deze koffiesoort maar al te graag op de menukaart en bedenken steeds meer manieren om slow coffee te maken. Wat is slow coffee precies en hoe wordt deze gemaakt?

 

Wat is slow coffee?

Slow coffee is langzaam gezette koffie. Je kunt deze koffiesoort op verschillende manieren maken, bijvoorbeeld met een french press, ook wel cafetière genoemd. Bij deze methode schenk je water over de gemalen koffie. Laat dit een aantal minuten staan en pers daarna de koffie naar de bodem en het water naar boven. Wat overblijft, is heerlijk smaakvolle koffie.

De chemexmethode is een andere zetmethode. Deze langzame methode zorgt voor een heerlijk zachte smaak. Net als bij een snelfilter koffiezetapparaat wordt er heet water over de koffie geschonken, dat heel langzaam door de koffie en het speciale filter heen druipt. Het doorlopen duurt langer dan bij andere koffiesoorten. Hieraan dankt de koffie zijn volle smaak en intense aroma’s.

 

Hoe zet je zelf slow coffee?

Wil je een echte koffiemaster worden? Hieronder lees je hoe je zelf de perfecte slow coffee zet.

  1. Gebruik nooit kokend water. Dit kan de gemalen koffie verbranden, wat afdoet aan de smaak. Water tussen de 80 en 90 graden Celsius is ideaal.
  2. Een kop slow coffee zetten duurt ongeveer drie tot vijf minuten, afhankelijk van de methode die je hanteert. 
  3. Probeer verschillende methodes uit om jouw favoriete koffie te ontdekken.
  4. Gebruik geschikte bonen, zoals Douwe Egberts Verfijnd Bonen.

 

Slow coffee lijkt misschien alleen geschikt voor échte koffiekenners, maar het zetten hiervan is heel eenvoudig. Probeer het zelf! Ben je nog op zoek naar jouw favoriete koffie? Doe dan de test en ontdek wat jouw zetmethode is!

 

Wil jij altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en tips? Schrijf je dan in voor de Douwe Egberts nieuwsbrief. Zo blijf jij altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes op koffiegebied.