Wat zegt de cremalaag
over jouw espresso?

Crema is de schuimlaag die bovenop je espresso ligt. Hieraan kun je de kwaliteit van je versgezette kopje koffie aflezen. Maar hoe ontstaat deze cremalaag en wat zegt het over de kwaliteit?

 

Wat is espresso crema?

Crema is afkomstig uit bonen. Het ontstaat doordat aroma uit de gemalen koffie wordt geperst. Deze cremalaag mag niet te dun, maar ook zeker niet te dik zijn. Als de laag minimaal twee minuten in tact blijft, weet je dat je espresso goed is! Maar hoe die verhoudingen liggen? Volgens de kenners moet je streven naar een cremalaag van 1/10 van de espresso.

 

Wat zegt de crema over de koffie?

Op basis van het laagje crema kun je bepalen of de koffie vers is gezet en de juiste temperatuur heeft. Lees hier waarom en wordt een echte kenner!

Te weinig crema?

Als er te weinig crema op de koffie ligt, dan zijn de bonen te grof gemalen. Kies dan voor een fijnere maling of stel je bonenapparaat anders in. Ook is het mogelijk dat je te weinig koffie hebt ingeschonken of dat de machine is vervuild.

Wat als de cremalaag te licht van kleur is?

Bij een lichte crema kleur kan het zijn dat je de bonen juist te grof gemalen hebt. Ook kan dit komen door te weinig koffie, een te lage temperatuur of doordat de koffie onvoldoende is aangedrukt.

 

Is je cremalaag te donker van kleur?

Een te donkere kleur van je crema kan ontstaan doordat de bonen te fijn gemalen zijn. Kies voor een grovere maling. Ook kan het zijn dat je je bonenapparaat anders in moet stellen. Een andere oorzaak is dat je te veel koffie in je kopje heb gedaan, dat de temperatuur te hoog is of dat de koffie te hard is aangedrukt.

Wat als het cremalaagje te snel verdwijnt?

In dit geval is je kopje koffie te koud, te heet of is de waterdruk van je machine te laag. Tip: warm je koffiekopje van te voren op door er warm water in te doen. Hierdoor blijft je koffie langer warm en verdwijnt de cremalaag niet snel. Dubbel genieten!

 

Wil jij altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en tips? Schrijf je dan in voor de Douwe Egberts nieuwsbrief. Zo blijf jij altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes op koffiegebied.