Cafeïnevrije koffie

 

Volgens het Voedingscentrum past koffie in een gezond eet- en drinkpatroon. Maar wat als je liever geen cafeïne drinkt? Laat je dan dat heerlijke kopje koffie staan? Koffie en cafeïne lijken bij elkaar te horen, maar dat hoeft niet! Ook met cafeïnevrije koffie kun je genieten van de vertrouwde smaak. Benieuwd hoe het zit met cafeïnevrije koffie? Dat leggen we je in dit artikel uit.

 

Cafeïnevrije koffiebonen

Bestaan cafeïnevrije koffiebonen eigenlijk wel? Het antwoord is nee. Het is namelijk niet mogelijk om alle cafeïne uit koffiebonen te halen. Er blijft altijd een kleine hoeveelheid over. Maar wees niet bang! Een kop cafeïnevrije koffie mag volgens de wet nooit meer dan 0,1 procent cafeïne bedragen. Dit komt neer op 1 milligram per gram droge koffie. Een hoeveelheid waar je lichaam niks van merkt.

Hoe wordt cafeïnevrije koffie gemaakt?

Koffie kan op verschillende manieren cafeïnevrij worden gemaakt. Tijdens dit proces worden de koffiebonen vochtig gemaakt en wordt de cafeïne opgelost. De twee meest gebruikte methodes om koffie cafeïnevrij te maken zijn de DCM-methode en de kritische koolzuur-methode

 

Cafeïnevrije koffie maken met de DCM-methode

Met beide processen wordt de cafeïne altijd vóór het roosteren uit de boon gehaald. Met de DCM-methode worden de groene koffiebonen met water vochtig gemaakt en een half uur in een extractiemiddel geweekt. Dit proces wordt herhaald totdat de cafeïne is opgelost. Vervolgens worden de bonen langdurig gestoomd en de resten van het extractiemiddel verwijderd. Hierna drogen de bonen in warme lucht en koelen ze bij een lage temperatuur. Je cafeïnevrije bonen zijn klaar om gebrand te worden!

 

De kritische koolzuur-methode

Bij de kritische koolzuur-methode worden de bonen in water gedompeld en zwellen op. Hierdoor komt de cafeïne vrij. Onder zeer hoge druk en lage temperatuur wordt de cafeïne vervolgens opgelost. Dit gebeurt met behulp van koolzuur, beter bekend als CO2. Het koolzuur verdampt weer door het drogen van de koffiebonen. Vóór dit proces bevat de koffie tussen de 1 en 2,5% aan cafeïne. Na de behandeling blijft er maximaal 0,1% cafeïne achter.

Nu vraag je je wellicht af of cafeïnevrije koffie hetzelfde smaakt als je vertrouwde kopje Douwe Egberts koffie? Beide methoden om cafeïne uit de boon te halen hebben geen invloed op de smaak van de koffie. Het aroma komt pas pas vrij wanneer de stof in koffie verdampt. Dus cafeïne of niet, je kunt heerlijk blijven genieten van je bakje genot!


Wil je meer weten over Douwe Egberts koffiebonen en op de hoogte blijven van nieuwe producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

D.E Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe producten en speciale aanbiedingen? Schrijf je dan nu in voor de Douwe Egberts nieuwsbrief.