’s Lands oudste spaarprogramma viert 100ste verjaardag

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar spaarprogramma lanceerde. Sindsdien is het een oer-Hollandse traditie om waardepunten uit te knippen van de koffie- en theeverpakkingen, deze te bewaren in een blik, er stapeltjes van te maken, te snuffelen in het geschenkenboekje en vervolgens de gespaarde punten in te wisselen tegen geschenken. Afgelopen jaar heeft Douwe Egberts via haar producten al meer dan 1,7 miljard waardepunten uitgegeven aan consumenten. 

Het iconische spaarprogramma is nog altijd springlevend. Ruim 40% van de Nederlandse huishoudens doet eraan mee. Dat betekent dat in de laatjes van 4,5 miljoen Nederlanders honderden en soms duizenden waardepunten liggen. Verzameld van 165 verschillende verpakkingen van Douwe Egberts, Pickwick en SENSEO®. 9 op de 10 spaarders levert ze ook daadwerkelijk in. Voorheen in speciale geschenkenwinkels van Douwe Egberts; inmiddels bij honderden Blokker-filialen. Al een eeuw lang hebben Nederlanders gespaard voor Douwe Egberts geschenken en de laatste jaren doen ze dat ook meer en meer door de punten te doneren aan een aantal goede doelen (Voedselbanken Nederland, Het Oranje Fonds en Nationaal Ouderenfonds). Kenneth Timmermans, General Manager van Jacobs Douwe Egberts (JDE) Nederland zegt: ‘We zijn er trots op dat ons spaarprogramma na 100 jaar nog steeds zo populair is. Een eeuw lang hebben Nederlanders gespaard voor Douwe Egberts geschenken en de laatste jaren doen ze dat ook meer en meer om goede doelen verder te helpen.’

Een echte koffieliefhebber
Afgelopen maand riep Douwe Egberts fanatieke spaarders op om hun spaarverhaal te delen. Uit de honderden inzendingen werden enkele verhalen geselecteerd elk met hun eigen bijzondere herinnering. Eén van de geselecteerde spaarders is Liesbeth Dijkstra-van der Molen (63 jaar) uit Stiens. Al sinds jaar en dag spaart ze waardepunten van de verpakkingen van Douwe Egberts koffie en Pickwick thee.

 

Sparen van huis uit meegekregen

Het sparen van waardepunten heeft Liesbeth van huis uit meegekregen. Zo knipte haar moeder de punten uit en vervolgens sorteerde haar vader die. Samen spaarden ze altijd voor een cadeau. Daarover vertelt Liesbeth: “Als het geschenkenboekje in huis was, bekeek ik al samen met mijn zus of we leuke items zagen om voor te sparen. En als we genoeg punten hadden gespaard, gingen we samen met onze moeder een dagje uit naar het D.E museum en de D.E. winkel in Joure om wat leuks kopen met de punten. Toen de geschenkenwinkel er niet meer was, gingen we naar Blokker. Als we terugkwamen had onze vader de koffie al klaar. Onder het genot van een kop koffie en wat lekkers werd er gezellig bijgepraat en werden de nieuwe aanwinsten bewonderd.”


Favoriete serviezen

Douwe Egberts komt regelmatig met limited edition serviezen. Eén servies is Liesbeth in het bijzonder bijgebleven. Ze vertelt: “De D.E. mokjes met het koffieplantje erop. Die zijn nu helaas niet meer verkrijgbaar. Als D.E. ze ooit opnieuw uit brengt, zou ik die graag weer bezitten!” Ook haar dochter is fan van het servies van D.E. “Mijn dochter was als klein kind al dol op Paddington en mocht daarom een D.E mok met de afbeelding van de beer uitzoeken. Het was haar favoriete mok en ze heeft hem nog steeds. Geweldig hè? Destijds heeft ze die zelf uitgekozen van de waardepunten”, zegt Liesbeth.

 

Voor de hele familie
In de afgelopen decennia heeft Liesbeth nog meer familieleden geënthousiasmeerd over het D.E. spaarprogramma. Zo spaarde haar oudtante ijverig met haar mee, maar tegenwoordig doen haar kinderen, broers, zus en man dat. In de familie-chat komt regelmatig het bericht voorbij met de vraag of er nog iemand punten kan missen zodat er een item mee gekocht kan worden. “Zo heeft mijn nichtje er een SENSEO® apparaat mee gekocht en heb ik zelf het filterkoffie-apparaat van Philips gekocht, inclusief thermoskan”, licht Liesbeth toe.

 

Herinneringen koesteren

Volgens Liesbeth is er altijd wel een doel om te sparen, dus stoppen, dat is ze zeker niet van plan. Ze vertelt: “Er is altijd wel iets wat je zelf goed kunt gebruiken. En anders krijgt iemand in de familie de punten. Ik ben zelfs lid van een Facebook-pagina waarop mensen D.E punten en items met elkaar uitwisselen”. En dat is voor Liesbeth niet de enige reden, zo vertelt ze: “Ik vind het heel fijn om de spaartraditie voort te zetten nu mijn ouders er helaas niet meer zijn. Zo kan ik de herinneringen van onze momenten rond de koffietafel blijven koesteren.”

Vanaf 6 maart kun je de spaarverhalen lezen op www.indebuurt.nl. Ook worden de spaarvehalen tentoongesteld in Museum Joure van 26 maart 2024 t/m 26 mei. De spaarverhalen zijn een tijdelijke aanvulling op de vaste D.E tentoonstelling in het museum.