’s Lands oudste spaarprogramma viert 100ste verjaardag

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar spaarprogramma lanceerde. Sindsdien is het een oer-Hollandse traditie om waardepunten uit te knippen van de koffie- en theeverpakkingen, deze te bewaren in een blik, er stapeltjes van te maken, te snuffelen in het geschenkenboekje en vervolgens de gespaarde punten in te wisselen tegen geschenken. Afgelopen jaar heeft Douwe Egberts via haar producten al meer dan 1,7 miljard waardepunten uitgegeven aan consumenten. 

Het iconische spaarprogramma is nog altijd springlevend. Ruim 40% van de Nederlandse huishoudens doet eraan mee. Dat betekent dat in de laatjes van 4,5 miljoen Nederlanders honderden en soms duizenden waardepunten liggen. Verzameld van 165 verschillende verpakkingen van Douwe Egberts, Pickwick en SENSEO®. 9 op de 10 spaarders levert ze ook daadwerkelijk in. Voorheen in speciale geschenkenwinkels van Douwe Egberts; inmiddels bij honderden Blokker-filialen. Al een eeuw lang hebben Nederlanders gespaard voor Douwe Egberts geschenken en de laatste jaren doen ze dat ook meer en meer door de punten te doneren aan een aantal goede doelen (Voedselbanken Nederland, Het Oranje Fonds en Nationaal Ouderenfonds). Kenneth Timmermans, General Manager van Jacobs Douwe Egberts (JDE) Nederland zegt: ‘We zijn er trots op dat ons spaarprogramma na 100 jaar nog steeds zo populair is. Een eeuw lang hebben Nederlanders gespaard voor Douwe Egberts geschenken en de laatste jaren doen ze dat ook meer en meer om goede doelen verder te helpen.’

Van generatie op generatie
Afgelopen maand riep Douwe Egberts fanatieke spaarders op om hun spaarverhaal te delen. Uit de honderden inzendingen werden enkele verhalen geselecteerd elk met hun eigen bijzondere herinnering. Eén van de geselecteerde spaarders is Maartje Groot (38 jaar) uit Den Dolder. Zij herinnert zich het enthousiasme van haar ouders, die spaarden voor een MoccaMaster. ‘Er waren meer dan 100.000 punten voor dit fantastische koffiezetapparaat nodig, dus nam het sparen bijna mythische vormen aan. Iedereen werd opgetrommeld om mee te sparen. Deze herinnering heeft mij aangemoedigd om ook te gaan sparen voor een MoccaMaster, dus zodra ik in 2005 het huis uitging om te gaan studeren in Amsterdam, begon ik ermee’, zo vertelt Maartje. In 2019 heeft ze haar punten ingewisseld voor het koffiezetapparaat en ze verwacht er nog wel zo’n 25 jaar mee te doen. Ook is ze inmiddels begonnen met sparen voor een MoccaMaster voor haar dochtertje van 5. ‘Als zij dan gaat studeren, hebben we een mooi generatiekado’, aldus Maartje.

Focus met sparen op 1 product
Aan de nieuwe generatie spaarders adviseert Maartje om een doel voor ogen te houden met sparen. ‘En dan bij voorkeur een product wat over tien jaar nog verkocht wordt. Dan kun je je punten inwisselen voor mooie, kwalitatieve geschenken. Laat ook vooral je familie en vrienden meesparen, dat telt lekker op. Mensen om mij heen weten allemaal dat ik spaar en daardoor nemen ze regelmatig waardepunten mee. En vergeet niet waar je je punten hebt bewaard. Ik heb daar een speciale plek voor. Al met al is het gewoon ontzettend leuk om te doen', aldus de enthousiaste Maartje.   

Vanaf 6 maart kun je de spaarverhalen lezen op www.indebuurt.nl. Ook worden de spaarvehalen tentoongesteld in Museum Joure van 26 maart 2024 t/m 26 mei. De spaarverhalen zijn een tijdelijke aanvulling op de vaste D.E tentoonstelling in het museum.