’s Lands oudste spaarprogramma viert 100ste verjaardag

image0tag.png

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar spaarprogramma lanceerde. Sindsdien is het een oer-Hollandse traditie om waardepunten uit te knippen van de koffie- en theeverpakkingen, deze te bewaren in een blik, er stapeltjes van te maken, te snuffelen in het geschenkenboekje en vervolgens de gespaarde punten in te wisselen tegen geschenken. Afgelopen jaar heeft Douwe Egberts via haar producten al meer dan 1,7 miljard waardepunten uitgegeven aan consumenten. 

Het iconische spaarprogramma is nog altijd springlevend. Ruim 40% van de Nederlandse huishoudens doet eraan mee. Dat betekent dat in de laatjes van 4,5 miljoen Nederlanders honderden en soms duizenden waardepunten liggen. Verzameld van 165 verschillende verpakkingen van Douwe Egberts, Pickwick en SENSEO®. 9 op de 10 spaarders levert ze ook daadwerkelijk in. Voorheen in speciale geschenkenwinkels van Douwe Egberts; inmiddels bij honderden Blokker-filialen. Al een eeuw lang hebben Nederlanders gespaard voor Douwe Egberts geschenken en de laatste jaren doen ze dat ook meer en meer door de punten te doneren aan een aantal goede doelen (Voedselbanken Nederland, Het Oranje Fonds en Nationaal Ouderenfonds). Kenneth Timmermans, General Manager van Jacobs Douwe Egberts (JDE) Nederland zegt: ‘We zijn er trots op dat ons spaarprogramma na 100 jaar nog steeds zo populair is. Een eeuw lang hebben Nederlanders gespaard voor Douwe Egberts geschenken en de laatste jaren doen ze dat ook meer en meer om goede doelen verder te helpen.’
 
Speciaal busje voor de punten
Afgelopen maand riep Douwe Egberts fanatieke spaarders op om hun spaarverhaal te delen. Uit de honderden inzendingen werden enkele verhalen geselecteerd elk met hun eigen bijzondere herinnering. Eén van de geselecteerde spaarders is Petra Bartelink (62 jaar) uit Zwolle. Zij spaart al sinds haar tienertijd D.E waardepunten. Net als haar moeder. ‘Het zit nog in mijn vroegste herinnering dat ik aan tafel met mijn moeder punten uitknipte van de koffie- en theeverpakkingen. We bewaarden ze in een speciaal busje en dan gingen we ze eens in de zo veel tijd tellen. Het allerleukst was natuurlijk om het geschenkenboekje door te bladeren en dan iets uit te kiezen waarvoor je de zegels wilde inwisselen. Dat was echt een hoogtepuntje. Alsof je een verjaardagscadeau mocht uitkiezen’, zo vertelt Petra.

Pure nostalgie
Ook het jaarlijkse bezoek aan de geschenkenwinkel in Rotterdam herinnert Petra zich als een bijzonder moment in haar jeugd. ‘Het was er altijd heel druk. Dat was op zich niet erg, want dan kon je lekker rondneuzen. Met onze bundeltjes onder de arm verschenen we bij de toonbank en werd er volop geteld. Later verzamelden we de punten in een envelop en wogen ze deze in de winkel om te bepalen hoeveel het er waren. Pure nostalgie!’ Petra heeft nog altijd een aantal mokken van het eerste uur; die met een oud Hollandse print. 
  
Geluk bij een ongeluk
Toen Petra tien jaar geleden naar het oosten van het land verhuisde en daar haar huidige man ontmoette, bleek zijn moeder ook een fanatieke spaarder te zijn geweest. ‘Na haar overlijden lagen er een paar zakjes in haar huis met maar liefst 32.000 punten. Bij de Blokker-winkel konden we de waardepunten inwisselen tegen mokken, glazen en ook nog een mooi koffiezetapparaat van D.E. We denken daardoor nog vaak aan haar, want we gebruiken de spulletjes vrijwel dagelijks’, aldus Petra.

Vanaf 6 maart kun je de spaarverhalen lezen op www.indebuurt.nl. Ook worden de spaarvehalen tentoongesteld in Museum Joure van 26 maart 2024 t/m 26 mei. De spaarverhalen zijn een tijdelijke aanvulling op de vaste D.E tentoonstelling in het museum.