Melk in je koffie? Dit zijn de beste plantaardige alternatieven.

 

Je kunt er niet meer omheen: zowel in koffiecafés als in de supermarkt zijn plantaardige alternatieven voor koemelk onverminderd populair. En dat is niet voor niets. Of het nu is vanwege een allergie of intolerantie, uit morele principes of uit een kwestie van smaak. Er zijn talloze redenen om (vaker) te kiezen voor de plantaardige alternatieven voor koemelk. Wellicht heb je weleens plantaardige drinks voorbij zien komen op basis van soja, amandel, haver, rijst, kokos of zelfs erwt. Lees hier alles wat je moet weten over plantaardige drinks.

 

Welbekende structuur

Hoe je met een plantaardig alternatief voor koemelk toch die geliefde, welbekende structuur van melk krijgt voor in je favoriete koffievariant? Doorgaans zijn soja- en erwtendrink het meest geschikt voor het maken van een cappuccino of latte macchiato, omdat deze het beste schuimen vanwege het hogere gehalte aan eiwitten. Ook een baristavariant van een drink naar keuze is erg geschikt. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in koffie. Ze bevatten namelijk stabilisatoren die ervoor zorgen dat de drink niet schift als deze in contact komt met zuren in koffie. Dit gebeurt doorgaans wanneer je koffie of plantaardige alternatief voor melk erg heet is. Er ontstaan dan ‘melkvlokjes’ in je koffie. Daarnaast kan je ook gebruik maken van bijvoorbeeld haverdrink, kokosdrink of amandeldrink.    

 

Opschuimen

Er bestaan verschillende manieren om melk op te schuimen, bijvoorbeeld met een stoompijpje, een melkklopper of ouderwets met een garde. In dit artikel gaan we uit van opschuimen met een stoompijpje, ofwel een ‘tuitje’, maar plantaardige alternatieven voor koemelk kun je ook opschuimen met elke melkopschuimer. Ga aan de slag en ontdek zelf wat en welke manier het beste voor jou werkt.

 

Verschillende soorten drinks

Soja- en erwtendrink staan erom bekend veel te schuimen. Klop de melkkan op het werkblad en draai de melkkan bij gebruik van deze drinks daarom een paar keer voor een consistente structuur. Te veel schuim in de melkkan zorgt al snel voor een rommelig resultaat. 

Haverdrink giet je daarentegen in een snelle, vloeiende beweging voor een mooi resultaat, terwijl amandeldrink vrij snel zijn schuim verliest en snel stoomt dankzij zijn waterige structuur. Klop en draai de melkkan in dit geval daarom ook een paar keer. En wil je kokosdrink gebruiken? Deze kan na het stomen behoorlijk grote bellen bevatten, dus klop en draai de melkkan goed rond. Als je kokosdrink goed opschuimt, oogt deze glanzend. Lees hier meer over het opschuimen van zowel plantaardige drinks als koemelk.

 

Hét geheim van de lekkerste koffie

De allerlekkerste cappuccino of latte macchiato bestaat natuurlijk uit meer dan alleen goed opgeschuimde melk of een plantaardig alternatief daarvoor. Het maakt veel uit welke kwaliteit en sterkte koffie je kiest. En op welke manier je je koffie ook zet, alle soorten zetmethodes zijn meer dan geschikt voor jouw favoriete drankje. Probeer bijvoorbeeld eens de donker gebrande Douwe Egberts Espresso Koffiebonen, Douwe Egberts Krachtig Koffiecups, Douwe Egberts Intens Koffiepads, Douwe Egberts Excellent Black Filterkoffie of Douwe Egberts Aroma Rood Oploskoffie. Welke is jouw favoriet?

 

Benieuwd geworden?

Wil jij altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en tips? Schrijf je dan in voor de Douwe Egberts nieuwsbrief. Zo blijf jij altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes op koffiegebied.