De juiste dosering voor de lekkerste filterkoffie

 

Heerlijk, de dag opstarten met een lekkere volle pot filterkoffie. De geur komt je al tegemoet zodra je naar je filterapparaat loopt. Je schenkt je eerste kopje in, neemt een slok en al snel trekken je kaken samen “oei, die is wel heel sterk”. Schud jij de hoeveelheid koffie altijd op goed geluk in het koffiefilter of hanteer je een standaard schepjes recept? In dit artikel leggen we je uit wat de dosering filterkoffie doet met de smaak van je koffie. Ook geven we je verdere tips die invloed hebben op de smaak van filterkoffie en geven we een richtlijn die je voor de dosering kunt hanteren.

De filterkoffie dosering

Voordat je begint met het zetten van je koffie, kun je het beste het filter wat vochtig maken. Hierdoor neemt het filter tijdens het zetten van de koffie minder vocht, en dus smaak, op. Hierna voeg je pas de koffie toe. De richtlijn voor de dosering van een kopje filterkoffie is ongeveer 7 gram gemalen koffie per 100 tot 125 ml water.

Uiteraard kunnen smaken verschillen. Wat voor de een de ideale verhouding is, hoeft dat niet te zijn voor de ander. Doormiddel van een maatschepje kun je eenvoudig de juiste dosering koffie afmeten. Door constant dezelfde hoeveelheid te gebruiken per schepje, kun je er gemakkelijker achter komen wat jouw favoriete dosering is.

Voor de juiste dosering is ook het type maling van belang. Zo heeft Douwe Egbers twee verschillende malingen voor filterkoffie: de snelfiltermaling en de grove filtermaling. De snelfiltermaling heeft een fijnere maling en is daarmee geschikt voor een filtermachine. De grove maling is bedoeld voor het zetten van koffie middels een cafetière of percolator. De maling bepaalt de snelheid waarmee het water door de koffie wegsijpelt. Een grovere maling verhoogt de snelheid, waardoor deze maling minder geschikt is voor een filtermachine, maar juist wel voor een cafetière of percolator.

 

Overige smaakfactoren

Naast de dosering en de maling van de koffie, zijn er natuurlijk ook vele andere factoren van invloed op de smaak. Een van deze factoren is de versheid van de koffie. De smaak van koffie wordt snel minder zodra de verpakking geopend is. Dit komt door invloeden van de lucht, vocht, warmte en licht. Gelukkig kun je koffie voor een groot deel beschermen tegen deze invloeden, door de koffie op de juiste manier te bewaren.

 

Smaken verschillen

Tenslotte, de richtlijnen voor het doseren van de ideale filterkoffie zijn smaakafhankelijk. Het is nog veel leuker om hier af en toe mee te experimenteren en op die manier jouw eigen favoriete dosering te vinden. Naast het variëren wat betreft de dosering, kun je ook oneindig experimenteren met de verschillende smaken koffie. Heb jij bijvoorbeeld wel eens een variant van de Douwe Egberts Aroma Variaties geprobeerd? Deze bijzondere filterkoffie varianten hebben allemaal een uniek aroma. Ideaal om een keer iets nieuws te proberen met je eigen filterkoffiemachine.

Blijf jij graag op de hoogte van alle nieuwtjes en tips omtrent koffie? Dat kan! Schrijf je in voor de Douwe Egberts nieuwsbrief en ontvang altijd de laatste koffienieuwtjes in je mailbox.