Zo wordt onze koffie voor jou gemaakt.

Je drinkt het misschien elke dag. Maar vraag je je wel eens af hoe koffie eigenlijk gemaakt wordt of waar het vandaan komt? Lees snel verder en ontdek de stappen van boon tot kop.

De ontdekking van koffie

Waar komt D.E koffie vandaan?

Koffieregio's

Van alle koffiebonen worden Arabica en Robusta het meest gebruikt om koffie van te maken. Ze groeien vooral in gebieden rond de evenaar. Ook wel the coffee belt genoemd. Koffieplanten houden namelijk van warm weer met veel regen en vruchtbare grond. De koffie van D.E komt alleen uit de beste koffieregio’s in de coffee belt. Check de video rechts voor een selectie uit de koffieregio’s!

Van bloesem tot koffiebes

Koffiebloesem

Bijna niemand weet het, maar koffie begint als bloesem. Het duurt 3 tot 4 jaar voordat een koffieplant volwassen is en geplukt kan worden.

Groene bessen

Aan een volwassen koffiestruik groeien gemiddeld eens per jaar clusters van groene besjes uit de bloesem.

Rood en rijp

Tijdens de rijping worden de groene bessen steeds roder en zoeter. Als ze felrood zijn, worden ze over het algemeen met de hand geplukt.

De zaadjes

De schil van een koffiebes is bitter, maar het vruchtvlees is heel zoet. In het binnenste van de koffiebes zitten meestal 2 groene zaadjes. En dáár gaat het om.

Gras

Want de zaadjes, dat zijn de koffiebonen. De groene ongebrande koffiebonen smaken nog een beetje naar gras.

Van bessen naar bonen

Droge verwerking

Er zijn grofweg 2 manieren om koffiebessen verwerken tot groene koffiebonen. Een ‘droge’ en een ‘natte’. Bij de eerste worden de bonen 3 tot 4 weken te drogen gelegd en daarna gepeld. Deze methode wordt vooral toegepast bij Robusta-bonen.

 

Natte verwerking

Bij de natte methode worden de bessen gewassen. De zaadjes worden uit de bessen geperst en hierbij verdwijnt 80% van de schil en het vruchtvlees. Daarna gisten ze tot wel 48 uur in speciale tanks en gaan ze daarna in koud water. Hierbij verdwijnt ook de laatste 20% aan vruchtvlees. Tot slot worden de groene bonen nog 6 tot 7 dagen te drogen gelegd.

Meer smaak

Door de gisting in dit ‘natte’ proces krijgen de bonen meer aroma en smaak. Deze methode wordt vooral toegepast op Arabica-bonen

Strenge controle

Nog voordat de verse Douwe Egberts-koffiebonen onze kant op komen, krijgen ze al een strenge controle voor de kwaliteit. Uit verschillende zakken worden wat monsters gebrand, gemalen en gezet. Door deze extra controle gaan alleen de beste bonen mee naar Nederland. En dat proef je!

De kunst van het blenden

Proeven, proeven, proeven

Proeven van onze koffie

Eigenlijk heel logisch, maar in het productieproces zijn er heel veel proefmomenten. De koffiemeesters van Douwe Egberts checken voortdurend of de koffie voldoet aan de strenge smaak- en kwaliteitseisen. En koffie proeven is een vak apart. Weten hoe je koffie écht proeft? Bekijk dan de video.

Het geheim van de meester

Van boon tot jouw bakkie

Ontdek jouw favoriete koffie

Na het zorgvuldig melangeren en branden, belanden de koffiebonen in een van onze vele producten (filter/bonen/capsules). Of… we maken er overheerlijke ijskoffies van. Het enige wat rest: is kiezen en genieten maar.

Meer leren over koffie?