Het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen


Arabica en Robusta zijn allebei koffiebonen maar toch zit er veel verschil in de smaak. Het belangrijkste verschil? Robusta is krachtig en meer bitter van smaak met een relatief hoog cafeïne gehalte. Toch is deze boon heel lekker in combinatie met een Arabica koffieboon. Wat de verschillen nog meer zijn? Dat lees je in dit artikel!

 

Herkomst van Arabica en Robusta 

De vruchten van de koffieplant coffea arabica is wereldwijd de meest gedronken koffiesoort, namelijk de Arabica koffie. Deze koffieplant groeit op grote hoogtes; minimaal 600 meter maar het liefst rond de 1500 meter en hoger. De Arabica koffieplant groeit in hoger gelegen streken rond de evenaar zoals Midden- en Zuid-Amerika. Robusta bonen groeien juist in lager gelegen streken rond de evenaar, denk hierbij aan Zuid-Oost Azië. Omdat Robusta planten lager groeien, zijn ze veel beter bestand tegen droogte en hitte.

 

Smaak van Arabica en Robusta 

De smaak van Arabica bonen is aromatisch zacht met zoete tonen en wordt vaak ervaren als zoet of zuur. Koffie van 100% Arabica bonen wordt door veel consumenten gezien als lekkere koffie door de verfijnde smaak. De smaak van Robusta bonen zijn stevig en krachtig en daarbij ook meer bitter. De smaaktonen neigen naar graanachtig en houtachtig. Koffie gemaakt van 100% Robusta bonen komt niet vaak voor omdat deze anders veel te bitter en eenzijdig zou zijn. Robusta  bonen worden wel vaak gebruikt in verschillende koffiemelanges voor net wat meer pit en bitterheid.

 

Cafeïne

Het cafeïne gehalte in beide bonen is ook sterk verschillend. Een koffieplant maakt cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen parasieten en ziektes. Omdat de Robusta plant op lagere hoogtes groeit waar meer parasieten en ziektes voorkomen dan op grotere hoogtes, bevat de Robusta boon meer cafeïne. Omdat de Arabica boon op gemiddeld 1500 meter of hoger groeit, bevat deze minder cafeïne, eenvoudigweg omdat dit natuurlijke beschermingsmiddel niet nodig is.

 

Welke boon kies je?

Het is helemaal aan jou welke koffie je uiteindelijk drinkt, of dit nou 100% Arabica, of een melange van Robusta en Arabica koffiebonen. Beide soorten koffiebonen zijn de perfecte basis voor een heerlijk kopje koffie.

Als je liever gaat voor een zachte, verfijnde en ietwat zoetachtige smaakbeleving is koffie met een hoog percentage Arabica bonen de beste keuze. Bijvoorbeeld Douwe Egberts Verfijnd of Aroma Variaties Excellent koffiebonen. Houd je meer van een krachtige en intense koffie? In dat geval is een melange met Arabica en Robusta is the way to go! Kies in dit geval bijvoorbeeld voor Douwe Egberts Espresso of Aroma Variaties Mocca koffiebonen.

 

Brand proces

Douwe Egberts koffie branders verstaan na jaren lange ervaringen de kunst om met verschillende brand technieken met de verschillende melanges, de maximale complexiteit van smaak te bereiken en de smaak over het jaar constant te houden.

 

Wil je meer weten over Douwe Egberts koffiebonen en op de hoogte blijven van nieuwe producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.