Koffiezetapparaten

 

Niet elke koffiemachine zet dezelfde kop koffie. Welk koffiezetapparaat het beste bij jou past, hangt helemaal af van je smaak en wensen op het gebied van koffie. Word jij blij van een lungo of cappuccino? Of begin je de dag liever met een espresso? Weet jij al welk koffiezetapparaat het meest geschikt is om jouw lievelingskoffie mee te zetten? Hieronder nemen we de meest gebruikte koffiemachines met je door!

 

Wat zijn de meest gebruikte koffiemachines?

Wist je dat de meest gebruikte koffiemachines in Nederland filter-koffiezetapparaten zijn? Veel mensen drinken hun koffie dan ook graag zwart. Wel gaan steeds meer mensen machines gebruiken waarvoor koffiebonen nodig zijn. Op de tweede en derde plek komen koffiemachines voor pads en cups. We vertellen je hieronder alles over deze machines, bijvoorbeeld volautomatische koffiemachines, filter-koffiezetapparaten en pistonmachines. Zo kun jij voor jezelf de beste keuze maken!

Pistonmachine

Volle, sterke koffie die vaak erg rond en krachtig van smaak is. Koffie zetten met een pistonmachine is makkelijk, leuk en interessant. Er zijn namelijk veel ‘knoppen’ waar je aan kunt draaien om de smaak van je koffie te veranderen. Ten eerste kun je kiezen voor jouw favoriete koffiebonen. Arabica- en/of Robustabonen, van een milde of donkere roost.

Vervolgens ga je de koffiebonen malen. Hier kun je kiezen tussen een grove maling of een fijne maling. Daarna kijk je hoeveel koffie je gebruikt bij espresso. Meestal is dat tussen de 7 en 8 gram. Wanneer je de koffie in de piston hebt gedaan, stamp je deze aan. De zettijd en sterkte van je koffie is afhankelijk van hoe hard je de koffie aanstampt. Wat een mogelijkheden! Ben jij een echte liefhebber en wil je graag meer leren over koffie en de verschillende smaken en stijlen? Dan is een pistonmachine de perfecte keuze voor jou.

Volautomatische koffiemachine

Met een volautomatische koffiemachine geniet je van gemak en kwaliteit. Dit type koffiemachine zet verse koffie op basis van koffiebonen. De naam zegt het eigenlijk al: volautomaten malen de bonen automatisch en zetten met één simpele druk op de knop een perfecte kop koffie. Het lijkt eenvoudig maar de machine doet hier veel werk. Onder hoge druk wordt een afgemeten hoeveelheid heet water door de koffie geperst. Dit zorgt voor een karakteristieke smaak en een mooie crema laag.

De smaak van de koffie begint natuurlijk bij de juiste koffiebonen. Met de verschillende instellingen op het apparaat stel je de sterkte en de hoeveelheid koffie gemakkelijk af naar jouw smaak. De uitgebreidere volautomaten hebben de mogelijkheid om ook cappuccino’s of macchiato's te maken. Zo kun je op verjaardagen iedereen voorzien van zijn of haar favoriete soort koffie!

Filter-koffiezetapparaat

Het filter-koffiezetapparaat is het meest bekende en gebruikte koffiezetapparaat van Nederland. Neem een pak koffiefilters en snelfiltermaling koffie en zet een heerlijke pot koffie! Het hete water loopt door de koffie en krijgt zo zijn smaak. Hoe meer koffie je gebruikt, hoe meer smaak de koffie krijgt.

French press

Een franse pers, of een cafetière, is een koffiezetapparaat waarbij je de gemalen koffie en het water bij elkaar doet. Hoe langer je de koffie laat staan, hoe sterker en smaakvoller hij wordt. Als de koffie op smaak is, druk je een metalen pers van boven naar beneden. Je scheidt hiermee de koffie van het koffiedik. Voila! Je zet met de French press twee tot drie heerlijke koppen koffie per keer. Wil je weten hoe je andere zetmethoden voor gemalen koffie gebruikt? Hier vind je tips en inspiratie! 

Als het gaat om koffiemachines is er dus meer dan genoeg keuze. En omdat iedereen een andere smaak heeft, bestaat er eigenlijk geen ‘nummer 1’ koffiemachine. Doe de smaaktest, dan weet jij binnen de kortste keren wat jouw smaakprofiel is en welke koffie daarbij past!

Wil je meer weten over zetinstructies voor jouw koffiezetapparaat en op de hoogte blijven van nieuwe producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.