Koffie aroma


Geniet jij ook zo van de geur van vers gezette koffie? Voor velen is koffie een belangrijk onderdeel van hun ochtendritueel. Koffie is een veelzijdige drank die eigenlijk de hele dag door wordt gedronken. Voor de één staat koffie voor een vroege ochtend en rustig wakker worden. Voor de ander is koffie een goede afsluiter na een heerlijk diner. Hoe dan ook, veel mensen houden van koffie. En wij ook. Hieronder lees je alles over koffie aroma’s.

 

Wat is koffie aroma en hoe ontstaat het?

Koffie aroma, wat is dat nu eigenlijk? Aroma is geur, in dit geval van vers gezette koffie. Dit aroma verschilt per koffieboon en per branding (lichtmediumdonker). Het ontstaat als de verschillende stofjes in koffie verdampen. Door heet water aan de droge koffie toe te voegen komen deze stoffen vrij en vormt zich een koffie aroma. Geur speelt een grote rol bij onze smaak en draagt daardoor bij aan de smaak van elke kop koffie. Zo zie je dat het koffie aroma een belangrijke rol speelt in jouw smaakbeleving.

 

Proef het aroma in de koffie van Douwe Egberts

Bij het professioneel proeven van koffie (cupping) wordt er eerst aan droge koffie geroken. Daarna wordt er water aan de koffie toegevoegd en een aantal minuten gewacht. Vervolgens wordt er weer aan de koffie geroken. Op deze manier komt het koffie aroma het beste naar voren. Het water zorgt er namelijk voor dat de aroma’s vrij komen. Professioneel koffie proeven is een vak, waar jaren ervaring voor nodig is om het goed te kunnen uitoefenen.

 

Vaak weten mensen niet wat nu precies de smaak is die ze proeven. Ben je geïnteresseerd en wil je koffie leren proeven? Dan zijn er een aantal tips die je kunt onthouden:

  • Om te beginnen raden we je aan om veel verschillende soorten koffie te drinken. Dat is vast geen straf.
  • Proef de koffie met iets lagere drink temperatuur dan dat je gewend bent.
  • Proef de koffie daarnaast met veel adem, laat de koffie door je hele mond gaan. Je gaat merken dat je hele andere smaken in de koffie proeft. Dat heeft te maken met de verschillende smaakpapillen die verspreid zitten over je hele tong.
  • Wil je dit thuis eens proberen? Probeer de verschillende aroma’s van onze Espresso bonen of Intens bonen

 

Koffie aroma is dus meer dan simpelweg de geur van koffie. Het heeft te maken met de verschillende stoffen in koffie, de geur én de smaak. Alles samen zorgt voor het vertrouwde koffie aroma. De verschillende Douwe Egberts bonen hebben allemaal een karakteristiek aroma. Kies degene die het beste bij jou past!


Wil je meer weten over Douwe Egberts koffiebonen en op de hoogte blijven van nieuwe producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.