Koffie aroma

 

Geniet jij ook zo van de geur van vers gezette koffie? Dan ben je niet de enige. Koffie is voor velen een belangrijk onderdeel van het ochtendritueel. Maar deze veelzijdige drank wordt eigenlijk de hele dag door gedronken. Voor de één staat koffie voor een vroege ochtend en rustig wakker worden. Voor de ander is het een goede afsluiter na een heerlijk diner. Hoe dan ook, we houden van koffie, en we vertellen je graag alles over heerlijke koffie aroma’s.

 

Wat is koffie aroma?

Aroma is geur, in dit geval die van vers gezette koffie. Het aroma verschilt per koffieboon en per branding (licht, medium, donker). Het ontstaat als de verschillende stofjes in koffie verdampen. Door het toevoegen van heet water aan droge koffie, komen stoffen vrij en vormt zich een koffiearoma. Geur speelt een grote rol bij onze smaakbeleving en draagt daardoor bij aan de smaak van elke kop koffie.

 

Proef het aroma van Douwe Egberts koffie

Bij het professioneel proeven van koffie (cupping) wordt eerst aan droge koffie geroken. Daarna wordt er water aan de koffie toegevoegd en een aantal minuten gewacht. Vervolgens wordt er weer aan de koffie geroken. Zo komt het koffiearoma het beste naar voren. Het water zorgt er namelijk voor dat de aroma’s vrijkomen. Professioneel koffie proeven is een vak, waarvoor jaren oefening nodig is.

 

Leer koffie proeven

Vaak weten mensen niet welke smaak ze nu precies proeven. Ben je geïnteresseerd en wil je koffie leren proeven? Dan zijn er een aantal tips die je kunt toepassen:

 

  • Drink veel verschillende soorten koffie. Dat is vast geen straf.
  • Proef de koffie met een iets lagere drinktemperatuur dan je bent gewend.
  • Proef de koffie met veel adem, laat de smaak door je hele mond gaan. Je merkt dan dat je heel andere smaken koffie proeft. Dat heeft te maken met de verschillende smaakpapillen over je hele tong.
  • Wil je dit thuis proberen? Probeer dan de verschillende aroma’s van onze Espresso bonen of Intens bonen.

 

Karakteristiek aroma

Koffiearoma is dus meer dan simpelweg de geur van koffie. De verschillende stoffen in koffie, de geur én de smaak zorgen samen voor het vertrouwde koffiearoma. De verschillende Douwe Egberts koffies hebben allemaal een karakteristiek aroma. Kies welke het beste bij jou past!

 

Ken je koffie

Wil je meer weten over (de herkomst van) Douwe Egberts koffie? Ga dan naar onze koffiekennispagina en lees meer!

 

Benieuwd geworden?

Wil je meer weten over Douwe Egberts koffiebonen en op de hoogte blijven van nieuwe producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.