Melk opschuimen met Douwe Egberts

Vol bewondering kijken we in cafés hoe barista’s te werk gaan. Behendig toveren ze een perfecte laag melkschuim op onze cappuccino, latte of flat white, precies zoals we deze graag drinken. Na de eerste slok sluiten we even onze ogen en dromen we gelukzalig weg. Dit is hoe ultiem genieten smaakt! Net zo’n heerlijke laag melkschuim op je koffie creëer je thuis helemaal zelf met onze tips! Het vergt misschien wat oefening, maar na een paar pogingen geniet jij thuis van een net zo heerlijke en helemaal zelfgemaakte schuimlaag op je favoriete koffiesoort.

Melk opschuimen met een stoompijpje

 

In Douwe Egberts Koffie Cafés schuimen we de melk handmatig op met behulp van het stoompijpje
aan de espressomachine. Misschien heb je thuis ook wel zo’n koffiemachine met stoompijpje. Volg in
dat geval onderstaande tips om je melk op te schuimen.

 

Wat heb je nodig?

 

 

 

Cup op de Melkopschuimpagina.

Melkpitcher

Taps toelopende melkpitcher met schenktuit van 1 of 1,5 liter

Temperatuur icoon op de melk-opschuim pagina.

Thermometer

(Optioneel) Insteekthermometer met klem

Stoompijpje

Vochtige doek

Zó schuim je handmatig op


Een belangrijke waarschuwing vooraf: de stoom wordt erg heet en dat brengt risico’s met zich mee. Wees altijd voorzichtig.

124.png

Voorbereiding

Plaats de insteekthermometer in de pitcher en vul de pitcher met 1/3 melk.

Zelfgemaakte cappuccino met expresso coffe machine.

224.png

Klaar om te beginnen?

Plaats de stoomkop net onder de melk in het midden van de pitcher. Draai de stoomknop open en houd de pitcher met je vrije hand vast, zodat je de temperatuur kunt voelen.

324.png

Melk opschuimen

Beweeg de pitcher langzaam heen en weer. De melk wordt nu verwarmd door de stoom uit het stoompijpje. Ook ontstaat er schuim. Als het goed is, hoor je een onderbroken sissend geluid. Zorg ervoor dat de belletjes in het melkschuim zo klein mogelijk blijven. Ontstaan er toch grote bellen? Laat dan de stoompijp iets zakken..

423.png

De perfecte schuimlaag

Zodra de melk ongeveer 35°C is (lees dit af op de insteekthermometer of voel met je hand aan de buitenkant van de pitcher, ongeveer lichaamstemperatuur), beweeg je de stoomkop tot 2 centimeter van de bodem. Als het goed is, zie je de melk nu in een ronddraaiende beweging omhoog komen. De melk wordt nu heter en de luchtbelletjes in het schuim worden kleiner. Door de ronddraaiende beweging van de melk worden de grotere luchtbellen vanzelf stukgeslagen.

Thermometer om de melk op temperatuur te krijgen.

523.png

Temperatuur

Als de melk ongeveer 60°C is, draai je de stoomknop dicht en laat je gelijktijdig de pitcher langzaam zakken. De temperatuur loopt nog tot op tot ongeveer 72°C.

Klaar voor gebruik

Klop met de onderkant van de pitcher voorzichtig op het aanrecht om de laatste grote luchtbellen stuk te slaan. Veeg vervolgens het stoompijpje schoon met de vochtige doek. Pas op dat je je handen niet brandt!

Het mengen van melk in glas door melk frother.

Hoe handmatig opschuimen werkt? Heel simpel.

Heb je geen stoompijpje aan je koffiezetapparaat? Geen zorgen! Tegenwoordig zijn er heel veel handmatige en elektrische melkopschuimers verkrijgbaar waarmee je prima uit de voeten kunt. Hoe het werkt? Heel simpel. Na een paar keer pompen heb je al heerlijk melkschuim. Wil je het melkschuim verwarmen? Doe de melkschuimer dan een paar seconden in de magnetron. Een elektrische melkopschuimer is het allereenvoudigst. Je drukt simpelweg op de knop, wacht negentig seconden en geniet daarna van een heerlijke schuimlaag.

Latte art

Wil je er helemaal iets leuks van maken? Maak dan met latte art een hartje in je koffie of in die van je geliefde(n). Stapsgewijs leggen we uit hoe je een Latte Art Hartje maakt. Bekijk de tutorial van onze barista en ga aan de slag!

Welke melk is het beste voor opschuimen?

In principe kun je alle soorten melk opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de lekkerste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art. Volle melk smaakt romig en de vetten in de melk zorgen ervoor dat het schuim niet snel inzakt. Gebruik bij voorkeur melk die net uit de koelkast komt, met een temperatuur van zo’n 4°C. In de winkels is tegenwoordig ook zogenaamde ‘baristamelk’ verkrijgbaar. Deze melk bevat ongeveer 3,5 gram vetten en eiwitten, waardoor deze lekker opschuimt. Halfvolle en magere melk lenen zich minder goed voor opschuimen, omdat deze simpelweg niet de juiste bestanddelen bevatten.

Opschuimen met plantaardige alternatieven voor melk

Ben je lactose-intolerant of wil je je zuivelinname graag wat verminderen? Kies dan voor een plantaardig alternatief voor melk, bijvoorbeeld sojadrink of haverdrink. Sojadrink heeft van alle plantaardige opties het hoogste gehalte aan eiwitten, waardoor deze het best schuimt. Ook bevat deze drink meer vet dan andere melksoorten, waardoor je gegarandeerd geniet van een romige smaak. Ook van plantaardige alternatieven voor melk zijn tegenwoordig veel speciale baristavarianten verkrijgbaar in de winkel.

Glazen met verschillende soorten melk op bruine achtergrond.