Tips voor de allerbeste kop koffie

Zo maak je de perfecte espresso

Maximaal genieten

Of het nu gaat om een latte macchiato, espresso, lungo of cappuccino; de perfectie smaakt het allerlekkerst.
Om je te helpen bij het maken ervan, hebben we een aantal gouden koffietips voor je op een rij gezet.
Maak er gebruik van, zodat je maximaal kunt genieten van jouw kop koffie.

Tip 1: Kies het juiste koffieglas

De lengte, oppervlakte en bolling van het glas dragen allemaal bij aan de smaak van jouw latte macchiato, espresso, lungo of cappuccino.

Latte Macchiato

Inhoud: 350 ml

Voor deze koffie is een lang glas met een dikke wand en iets uitlopende kop ideaal. De uitlopende bovenkant ondersteunt de bovenste schuimlaag zodat die niet in elkaar zakt. Bovendien draagt het zien van de lagen koffie en schuim bij aan de beleving en smaak van een latte macchiato.

Cappuccino

Inhoud: 120 ml

Een cappuccinoglas kan het best een egaal ronde binnenzijde hebben. Hierdoor verdeelt de smaak van de koffie zich gelijkmatiger over het glas en blijft de schuimlaag mooi bovenaan liggen.

Espresso

Inhoud: 60 ml

In een klein glas blijft een espresso langer heet, omdat de warmte via een kleiner oppervlak aan de lucht kan ontsnappen. Ook is de bolle bodem belangrijk. De espresso glijdt zo golvend in het glas en hierdoor krijg je een sterkere en dikkere crèmalaag dan bij een plattere bodem.

Lungo

Inhoud: 120 ml

Een lungo heeft een iets bittere smaak dan een espresso omdat er meer water wordt gebruikt. Het duurt langer voordat al het water door de koffie is geperst. Ook kunnen de koffiearoma's zich beter verspreiden door het grotere oppervlak van het glas.

Tip 2: Kies de juiste koffie

Gebruik deze koffies voor de lekkerste latte macchiato.
Smaken verschillen, dus kies de koffie die bij jouw smaak past.

Tip 3: Volg deze stappen

Een espresso maak je zo

De juiste koffiesterkte is het belangrijkst bij een espresso. Stel je koffiezetapparaat dus goed in en gebruik een klein kopje met bolle bodem. Met onderstaande stappen kan het niet misgaan en geniet jij van je espresso:

  1. Maal de koffiebonen op een fijne maalstand;
  2. Stel de koffiesterkte in op de maximale stand;
  3. Zet de espresso.

Meer onmisbare koffietips

Als je de juiste bonen en glazen in huis hebt gehaald, is het zaak om het

koffiezetapparaat in te stellen voor de koffie van je keuze. En nee;

dat is niet ingewikkeld als je deze tips gebruikt.

Tip 01:

Ververs & verwarm

Gebruik altijd vers water om koffie te zetten. Kraanwater is oké, maar brionwater of gefilterd water is beter vanwege het lagere kalkgehalte. De kans bestaat dat je het smaakverschil niet proeft, maar dat weet je alleen door het te proberen. Nog een nuttige tip: verwarm het koffieglas voordat je het laat vullen. Barista's doen het ook, zodat de warmte zorgt voor een mooiere crémelaag en een vollere koffiesmaak.

Tip 02:

De juiste maling

De maalgraad bepaalt hoe fijn of grof de koffieboon wordt gemalen en de maling beïnvloedt hoeveel smaak het water uit de koffie kan halen. Voor espresso is een fijne maling geschikt, voor een lungo een grovere maling. Vind je de koffie te sterk of bitter? Stel dan een grovere maalgraad in. Dit kun je veel gevallen doen met een draaikop. Het duurt twee kopjes voordat je het verschil proeft.

Tip 03:

De verhouding

De branding van de koffiebonen beïnvloedt niet alleen de smaak, maar ook de dosering koffie die je gebruikt voor je koffie. De dosering kan je in de meeste gevallen instellen op je volautomaat (koffiesterkte). Kies je voor een lage sterkte dan is de dosering lager en wordt je koffie milder en minder intens. Hoe hoger je de sterkte instelt, hoe groter de dosering en hoe intenser je koffie wordt. Hou ten slotte ook rekening met het type bonen bij het instellen van de sterkte. Hoe donkerder de bonen gebrand zijn hoe minder bonen gebruikt hoeven te worden om de juiste smaken te genereren.

Zo maak je de perfecte...