5 feiten die jij nog niet wist over cafeïnevrije koffie

Wist jij dat niet alle koffie cafeïne bevat? Er bestaat ook cafeïnevrije koffie. Met deze variant, ook wel decaf genoemd, geniet je nog steeds van de vertrouwde smaak van koffie. Douwe Egberts heeft een aantal feiten over decaf koffie voor je op een rijtje gezet.  

 

1. Cafeïne vrije koffiebonen bestaan niet

Ook in cafeïnevrije koffie zit altijd nog een klein beetje cafeïne. Het is namelijk niet mogelijk om alle cafeïne uit de koffiebonen te halen. In één kop cafeïnevrije koffie mag maximaal 0,1 procent cafeïne zitten. Dat is een hele kleine hoeveelheid. Zo weinig dat je lichaam hier niets van merkt. In een gewone kop koffie zit maar liefst 50 tot 70 mg cafeïne, in een kop decafé maar 2,5 tot 3 mg.  

2. Er zijn meerdere manieren om de cafeïne uit koffiebonen te halen

Door koffiebonen nat te maken en de cafeïne op te lossen, wordt deze uit de koffie gehaald. Er zijn verschillende technieken waarmee je dit kunt doen. De twee meest gebruikte manieren om koffie cafeïnevrij te maken zijn de DCM-methode en de kritische koolzuur-methode.Dit klinkt misschien ingewikkeld. Bij de eerste methode worden de bonen in een speciale vloeistof geweekt. Deze vloeistof is dichloormetaan (DCM). Door de bonen hierin te weken lost de cafeïne op. Daarna worden de bonen gestoomd, waardoor er niets van dit stofje achterblijft. De tweede methode werkt met koolzuur en verdamping. De koffiebonen worden geweekt in water, waarbij de cafeïne vrijkomt. Deze wordt onder hoge druk én op lage temperatuur opgelost met behulp van koolzuur. Tijdens het drogen verdampt de koolzuur weer.  

 

3. Voordelen cafeïnevrije koffie

Misschien herken je het wel: je hebt ’s avonds nog een drankje met cafeïne op en kunt daarna niet in slaap komen. Bij sommige mensen zorgt cafeïne ervoor dat je moeilijk in slaap valt. Ook krijgen sommigen na het drinken van cafeïne last van hoofdpijn. Wanneer je minder cafeïne drinkt, zoals in cafeïnevrije koffie, is de kans groot dat je hier minder last van krijgt. Kies je zo nu en dan voor decaf in plaats van gewone koffie, dan geniet je dus van deze voordelen.  

 

4. De vertrouwde smaak van D.E Cafeïnevrije koffie

Er zit geen verschil in smaak tussen koffie mét of zonder cafeïne. Het maakt ook niet uit hoe de cafeïne uit de koffie gehaald wordt. De smaak van de koffie verandert niet en komt pas vrij wanneer deze gezet wordt. Met cafeïne of zonder, je geniet hoe dan ook van de heerlijk volle smaak van een vers kopje koffie.

 

5. Kies je eigen cafeïne-level 

Smaken verschillen en daarom is er voor iedereen een koffievariant naar wens. Naast cafeïnevrije koffie zijn er ook milde varianten en half cafeïne koffies. Deze koffie heeft een heerlijke evenwichtige smaak, maar bevat minder cafeïne. De half cafeïne filterkoffie is bijvoorbeeld uitstekend geschikt om een lekkere ‘slow coffee’ te zetten, waar je vervolgens in alle rust van kunt genieten.  
 
Of je nu gebruik maakt van cups, bonen of filterkoffie: voor elke manier van koffie zetten is er wel een Douwe Egberts cafeïnevrije variant.