Koffie verkeerd

In het rijtje van Nederlandse klassiekers hoort naast haring, erwtensoep en bitterballen ook koffie verkeerd. Een kwart van alle Nederlanders drinkt deze koffiesoort weleens. Maar wat is koffie verkeerd eigenlijk en hoe maak je deze?

 

Wat is een koffie verkeerd?

Koffie verkeerd is een kop koffie gemengd met melk. Oorspronkelijk bestaat koffie verkeerd voor hooguit de helft uit espresso en ten minste voor de helft uit warme melk. Tegenwoordig wordt een koffie verkeerd vaak gezet met 1/3 koffie en 2/3 melk.

 

Hoe maak je zelf een koffie verkeerd?

Hieronder lees je hoe je zelf de lekkerste koffie verkeerd zet. Zo word jij een echte koffiemaster!

  1. Verwarm de melk: zet alvast een kopje klaar. Schenk het voor de helft vol met melk en doe de melk in de pan of melkopschuimer. Verwarm de melk, maar let op: de melk mag niet koken!
  2. Zet de koffie: zet een kop zwarte koffie. Houd je eigen voorkeur qua sterkte aan. Doe de zwarte koffie in het kopje, het liefst tot net onder de helft.
  3. Voeg de melk toe aan de koffie: de ideale verhouding is 1/3 koffie en 2/3 melk. Et voilà, je hebt een heerlijke koffie verkeerd!

 

Koffie verkeerd of latte macchiato?

Koffie verkeerd en latte macchiato zijn, anders dan veel mensen denken, niet hetzelfde. Bij een latte macchiato schenk je een espresso over de melk. Bij een koffie verkeerd doe je het omgekeerde en gebruik je zwarte koffie. Lees hier hoe je een latte macchiato maakt en proef het verschil!

 

Koffie verkeerd of cappuccino?

Het grote verschil tussen koffie verkeerd en cappuccino is dat bij een cappuccino de melk wordt opgeklopt. Hierdoor ontstaat een schuimlaag op de koffie. Bij koffie verkeerd meng je de verwarmde melk door de koffie. Daarnaast gebruik je zwarte koffie als basis voor een koffie verkeerd en espresso als basis voor een cappuccino.

 

Koffie verkeerd is simpel om te maken en heeft een heerlijke koffiesmaak. Ben jij overtuigd of kies je toch liever voor een andere koffiesoort? Doe de test!

 

Wil jij altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en tips? Schrijf je dan in voor de Douwe Egberts nieuwsbrief. Zo blijf jij altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes op koffiegebied.