Cortado

Koffie is over de hele wereld populair, van Italië tot Spanje en van Portugal tot Cuba. Op elke hoek van de straat vind je wel een koffietentje, waar van alles wordt geserveerd. In deze landen kennen ze naast de voor ons bekende koffiesoorten ook de cortado. Wat is dit precies en hoe maak je deze?

Wat is een cortado?

Een cortado is een sterke shot espresso met een heerlijk warme melk. In principe hoort er geen schuimlaag op een cortado, maar dat wordt soms toch weleens gedaan. In Spanje noemen ze deze koffie dan ‘leche y leche’ (melk en melk). Een cortado wordt normaliter geserveerd in een klein glaasje en niet in een koffiekopje. De bedoeling van een cortado is dat de verhouding melk/koffie ongeveer 50/50 is.

Een cortado vs. andere koffiesoorten

De meest gemaakte vergissing is dat een cortado en een koffie verkeerd hetzelfde zijn. Het simpele verschil is dat voor koffie verkeerd normale koffie wordt gebruikt en voor een cortado een shot espresso. Het verschil tussen een cortado en een latte macchiato is de hoeveelheid melk en het schuim. Bij een latte macchiato wordt een hoeveelheid melk gebruik met daarbovenop nog een lekkere schuimlaag. Een cortado wordt gemaakt met minder melk en (meestal) zonder schuim.

Hoe zet je zelf een cortado?

Wil je thuis een cortado maken? Dat kan! Hieronder lees je hoe je de perfecte cortado zet.

 

1 Gebuik Douwe Egberts Espresso bonen.

2 Gebruik 7-9 gram gemalen koffiebonen.

3 Indien mogelijk, stel je pistonmachine in op 9-16 bar.

4 Indien mogelijk, stel de temperatuur in op 92-96 °C.

5 Zet één espresso in een klein glas.

6 Warm de melk op. Let op: schuim de melk niet te veel op.

7 Schenk de warme melk door de espresso.

8 Geniet van een heerlijke cortado.

 

Hoewel de cortado in Nederland nog niet heel bekend is, is deze absoluut een koffievariant om te onthouden. De smaak is heerlijk zacht en het ziet er fantastisch uit. Gebruik het cortado-stappenplan en maak deze heerlijke koffie voor jezelf en je gasten!

 

Wil je meer weten over Douwe Egberts koffiebonen en op de hoogte blijven van nieuwe producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.