6 tips voor de lekkerste filterkoffie

 

Houd jij ook zo van een kopje filterkoffie? Even een moment voor jezelf, bijvoorbeeld met een boek erbij, onder het genot van een kop koffie. Hoe je deze koffie nu zo goed mogelijk zet, vertellen wij je graag. Met deze zes tips krijg jij nog betere filterkoffie.  

 

1. Voorbereiding

Zoals het spreekwoord luidt: een goed begin, is het halve werk. Dat geldt ook voor het zetten van koffie. Met een paar eenvoudige stappen, maak jij je koffie nog lekkerder. Maak bijvoorbeeld altijd het papieren koffiefilter even vochtig voor je de koffie zet. Het filter neemt dan minder vocht op, waardoor er minder smaak verloren gaat. Ook spoel je daarmee de papiervezeltjes weg. Verwarm ook je koffiekopjes even voor, bijvoorbeeld door er warm water in te gieten. Dan blijft je koffie langer op temperatuur. Past je filter net niet helemaal in de houder? Vouw hem dan op maat met de plakrand. Dit geeft ook een betere smaak.   

 

2. Bewaar de koffie goed 

Filterkoffie verliest sneller zijn smaak dan koffiebonen. Dat komt omdat de koffie al gemalen is. Om de smaak zo lang mogelijk goed te houden, moet je de koffie goed bewaren. Open nooit een nieuwe verpakking voordat de oude op is. De koffieverpakkingen van D.E zijn zo gemaakt, dat de koffie zijn smaak zo lang mogelijk behoudt. Het enige wat jij hoeft te doen, is de koffie bewaren op een koele, donkere plek, waar zo min mogelijk zuurstof bij komt.  Bijvoorbeeld in een Douwe Egberts blik. Deze zijn speciaal ontworpen om de smaak van je koffie te behouden.  

 

3. De juiste hoeveelheid filterkoffie

Heb je wel eens een slok koffie genomen, waar je je ogen even van moest dichtknijpen? Grote kans dat er net wat te veel koffie in het filter gegaan is. Hoe meer koffie, hoe sterker de smaak. Hoewel de een van wat sterkere koffie houdt en de ander liever een zacht aroma heeft, is er wel een richtlijn. Ga uit van zo’n 7 gram gemalen koffie per 100 tot 125 ml water. Dat is ongeveer 7 gram per kopje. Een maatschepje helpt je met de juiste dosering. Natuurlijk kun je zelf wat experimenteren om zo te ontdekken hoe jij je koffie het lekkerst vindt! 

 

4. Kies de juiste maling bij de zetmethode

Niet alleen hoeveel koffie je gebruikt is van belang, maar ook de maling. Filterkoffie is al gemalen koffie, maar je kunt zelf kiezen je een grove of fijne maling wilt hebben. Snelfiltermaling is koffie met een fijne maling. Deze gebruik je bijvoorbeeld in een filtermachine. Koffie met een grove maling is koffie waar het water wat sneller doorheen loopt. Deze koffie is geschikt voor een cafetière of percolator. 

Bekijk het hele assortiment van D.E filterkoffie. 

 

5. Bepaal jouw favoriete zetmethode

Zoals je hierboven leest, zijn er verschillende manieren waarop je filterkoffie kunt zetten. Je kunt het werk voor je laten doen, door de koffie te zetten met een filterapparaat. Je plaatst het natte filter in de houder, vult het met koffie en doet het water in het reservoir. Het apparaat doet de rest. Je kunt ook zelf aan de slag, bijvoorbeeld met een opzetfilter. Hiermee zet je één kopje filterkoffie. Vul het filter met de koffie en giet het hete water er voorzichtig overheen. Eerst een klein laagje en na een halve minuut de rest. Niet te snel en met ronde bewegingen, zo zorg je dat het water goed verdeeld wordt over de koffie. Dan is er ook nog de cafetière. Dit wordt ook wel een french press genoemd. Deze zetmethode geeft een sterkere en vollere smaak.  

Tip: wil je weten welke zetmethoden er allemaal zijn én hoe je deze precies gebruikt? Ontdek het hier!  

 

6. Doe de test!

Eén ding is zeker: over smaak valt niet te twisten. Daarom is het juist zo leuk om te ontdekken welke koffie nu het beste bij jou past. Het begint allemaal met smaak. Doe de volg je smaak-test om te ontdekken van welke koffie jouw hart sneller gaat kloppen. Heb je deze test gedaan? Dan is het tijd voor de volgende stap: die van de zetmethode. Doorloop deze test en krijg advies op maat om zo te leren hoe jij een heerlijke kop koffie zet.  

Ontdek je favoriete koffiesmaak en geniet keer op keer van de lekkerste koffie! 

Genieten van de lekkerste filterkoffie doe je met...

 

De_lekkerste_koffie_zet_je_zelf.png

1. De Douwe Egberts
Moccamaster

Hiermee zet jij eenvoudig
de lekkerste filterkoffie. 

Lees meer

 

 

2. Andere cadeaus uit
de spaarcollectie 

Verras vrienden, familie of jezelf met cadeaus waarmee je
ultiem geniet van jouw bakje filterkoffie.


Bekijk de collectie