1. Bewaren van de bonen

Je hebt de koffiebonen uitgekozen die jij het lekkerst vindt, daar begint het mee. Als de zak eenmaal open is, is het belangrijk hoe je de bonen bewaart. Verse koffiebonen zorgen voor de lekkerste smaak. Houd je bonen zo vers mogelijk door de lucht die erbij komt te beperken. Bewaar de bonen in de zak, in een luchtdichte pot. Zet deze vervolgens op een droge en donkere plek. Drink je maar een paar kopjes koffie per week? Vul de machine dan ook niet met te veel bonen. Zo blijven ook de bonen in de machine vers. Lees hier meer informatie over het bewaren van koffie.

 

2. Stel je bonenmachine goed in

Op je bonenmachine zitten verschillende instellingen. Denk bijvoorbeeld aan de maling van de koffie. Hoe fijner de maling, hoe intenser en voller de smaak. Kies je voor een grovere maling? Dan geniet je van een zachtere en minder intense smaak. Je kunt ook het water naar smaak instellen. Minder water geeft een sterkere smaak. Door minder water te gebruiken, smaakt je koffie milder. Probeer de instellingen van je machine uit om erachter te komen welke koffie bij jou past.

 

3. Maak de bonenmachine regelmatig schoon

Door de machine regelmatig schoon te maken, zorg je ervoor dat je koffie lekker blijft smaken. Ook als je een wissel maakt naar een andere koffiebonensoort, is het slim om de machine eerst schoon te maken. Hiermee voorkom je dat er restjes van de oude bonen tussen de nieuwe bonen terechtkomen.

De koffiemachine moet zo nu en dan ook ontkalkt worden. Je kunt hiervoor ontkalkingsvloeistof of ontkalkingstabletten kopen. Gebruik in elk geval geen azijn. De zure smaak hiervan kan aan plastic onderdelen van je apparaat blijven hangen, waardoor je koffie minder lekker smaakt. Elke machine werkt anders. Daarom is het slim om de gebruiksaanwijzing van jouw apparaat te lezen voor je de machine ontkalkt.

 

4. Ververs het water regelmatig

Naast de allerlekkerste koffiebonen is water het belangrijkste ingrediënt van koffie. Door regelmatig het water te verversen, geniet jij van een lekkerder kopje koffie. Ververs je het water? Spoel het reservoir dan ook even uit en maak het goed schoon. Wanneer water te lang stil staat, kan er een slijmerig laagje achterblijven wat in de machine terecht kan komen.

 

5. Kopje verwarmen

Of je nu een americano zet of aan de slag gaat met opgeschuimde melk: het is altijd slim om je kopje te verwarmen. Wanneer je de warme, verse koffie in een koud kopje giet, koelt deze sneller af. Soms met wel 10 graden. Dit kan invloed hebben op de smaak. De smaak kan minder intens worden en ook de geur kan minder sterk zijn. Je kunt je kopje verwarmen met heet water of met stoom. 

 

Alles uit jouw favoriete koffiebonen halen? Ontdek jouw zetadvies en kom achter hoe je je machine precies op jouw bonen afstemt. 

 

Wil jij altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en tips? Schrijf je dan in voor de Douwe Egberts nieuwsbrief. Zo blijf jij altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes op koffiegebied.