Welke koffiemaling past bij jouw zetmethode

Welke koffiemaling je nodig hebt, hangt af van je zetmethode. Er zijn verschillende malingen: fijn, medium en grof. Ontdek welke koffiemaling het beste past bij jouw zetmethode!

 

Welke koffiemalingen zijn er?

Misschien viel het je al eens op in de supermarkt: koffie is niet alleen verkrijgbaar in de vorm van bonen en koffiecups, maar ook in een gemalen variant. Gemalen koffie is geschikt voor iedereen met bijvoorbeeld een filterapparaat of percolator. Gemalen koffie is verkrijgbaar is verschillende melanges, en kent daarnaast verschillende malingen. Zo kent Douwe Egberts snelfiltermaling en grove maling.

 

Welke zetmethode gebruik jij?


Cafetière

De cafetière, ook wel bekend als French press, is een bekende zetmethode. Een cafetière bestaat uit een glazen pot met een metalen filter. Het hete water komt voor langere tijd in contact met de gemalen koffie, waarna het wordt gefilterd. Een grove maling past hier het beste bij. Wanneer de maalgraad te fijn is, komen de koffiekorrels namelijk door het filter heen.

 

Percolator

Ook bij de percolator, een van de oudste zetmethoden, is het belangrijk dat je de juiste maling gebruikt. De percolator dankt haar naam aan het Engelse werkwoord ‘to percolate’ (‘sijpelen’). Er lopen dus kleine druppeltjes langs de gemalen koffie. Bij een percolator duwt een hol buisje het hete water omhoog. Op deze manier stroomt het hete water door het filter langs de koffie naar de uitschenkkan. Ook hier wil je dat de koffiekorrels niet door de gaatjes van het filter door het water worden meegenomen. Daarom raden we ook bij deze zetmethode een grove koffiemaling aan.

 

Filterapparaat

Het filterapparaat is de oude vertrouwde techniek voor het zetten van koffie. Hierbij wordt een papieren filter gebruikt, waarin het warme water en de gemalen koffie samenkomen. Vervolgens druppelt de verse koffie uit het filter en wordt deze opgevangen in een kan. Een fijne maling is het meest geschikt voor een filterapparaat, chemex of opzetfilter. De snelfilterkoffie is in dit geval een goede optie.

 

Bonenapparaat

Waarom een bonenapparaat in dit rijtje staat? Je zou denken dat je daarvoor koffiebonen koopt in plaats van gemalen koffie. Dat klopt, maar vervolgens worden de bonen in het apparaat gemalen. Bij de installatie van dit bonenapparaat stel je een maalgraad in naar jouw wens. Houd je van een zure, intense smaak? Stel dan een grove maling in. Houd je meer van een bittere en sterke smaak? Dan is het beter om een fijne maalgraad in te stellen.

 

Word een échte Koffie Master!

Met Douwe Egberts word je een echte Koffie Master, dankzij een persoonlijk zetadvies op basis van jouw wensen en filterapparaat. Hoe zet je een lungo of een sterke bak? En hoeveel schepjes koffie heb je daarbij nodig? Doe de test en word een ware Koffie Master!