Ken je dat gevoel? Je gaat gezellig buiten de deur een kopje koffie met iemand drinken. Wanneer je naar de barista loopt om je bestelling door te geven – “Graag twee koffie, alstublief” - kijkt de barista je vragend aan. “En welke koffie had u dan graag gehad?”. Van de bekende cappuccino, tot een cold brew of een flat white; tegenwoordig zijn de verschillende soorten koffie niet meer op twee handen te tellen. Maar wat is het verschil tussen al deze koffie soorten? In dit artikel focussen wij op de flat white, en leggen wij je uit wat een flat white is.
Om te begrijpen wat een flat white is, is het belangrijk om eerst te kijken naar de basis van de verschillende koffiesoorten. De meeste soorten koffie die je in een koffiebar bestelt, worden gemaakt op basis van een espresso. Aan deze espresso wordt vervolgens verwarmde of geschuimde melk toegevoegd, of heet water. De verhouding tussen de melk of water en het espressoshot is bepalend in de soort koffie die er gemaakt wordt. Doordat de verschillen in deze verhoudingen soms redelijk klein zijn en een koffiebar vaak een eigen recept hanteert, is het lastig om concreet aan te geven wat een flat white is ten opzichte van andere koffiesoorten. Toch is een flat white wel degelijk een andere soort koffie.
Hoe komen we er dan achter wat precies een flat white is? Je zou dit aan de bedenker van de flat white kunnen vragen. Maar helaas ligt dit bij de flat white ook een beetje ingewikkeld. Net zoals het precieze recept van de flat white, is men er niet helemaal over uit wie de bedenker van dit drankje is. De flat white is óf in Australië óf in Nieuw Zeeland voor het eerst bedacht. Beide landen hanteren een verschillend verhaal over het ontstaan van het drankje. Door Nieuw Zeelanders wordt geclaimd dat de flat white is ontstaan toen er een mislukte cappuccino werd geserveerd. De melk was onvoldoende geschuimd voor de kenmerkende bolle kop van de cappuccino. Spottend werd het drankje toen de “flat” white genoemd.
In Australië daarentegen wordt er beweerd dat het drankje is ontstaan na een periode van slechte melk. De melk die geproduceerd werd schuimde niet genoeg om andere koffiedrankjes te kunnen maken, met als resultaat: de flat white. De flat white bleek echter een groot succes, want het drankje is na deze periode nooit meer van de menukaarten verdwenen.
Wat is in dan in grote lijn een flat white? Als basis wordt er voor een flat white een dubbele espresso genomen. Met een dubbele espresso blijft er wat minder ruimte over in het kopje voor melk. Dit maakt dan ook direct een van de kenmerkende verschillen tussen een flat white en bijvoorbeeld een latte: de flat white bevat minder melk. Hierdoor komt ook de koffie smaak sterker naar voren. Wist je dat een flat white meestal ook alleen in een kleine maat op een menu staat? Dit heeft te maken met de relatief grote hoeveelheid koffie die er al in een flat white zit. Daarnaast is de verhouding tussen verwarmde melk en geschuimde melk ook belangrijk bij een flat white. Een flat white bevat over het algemeen meer schuim dan een latte, maar minder dan een cappuccino. Zet je de flat white in een doorzichtig glas, dan zou je een zichtbare schuimlaag moeten hebben tussen de 0.5 en 1 cm. Volgens de verhalen zou hier de naam weleens vandaan kunnen komen. Vergeleken met de cappuccino die een bolle schuimkraag heeft, is de flat white; flat.
Wat de flat white zo populair maakt, is de balans tussen koffie en melk. Ben je nog niet overtuigd? Dan wordt het tijd om de flat white zelf een keer te proberen! Na verloop van tijd zal je zelf ook proeven dat de smaak van een flat white kan verschillen per café. Vind je het leuk om zelf ook aan de slag te gaan? Proef dan ook eens wat verschillende espresso bonen voor de smaak van een flat white kunnen doen. Vervang je de Douwe Egberts Espresso bonen voor de Aroma Variaties Espresso, dan krijg je een net iets mildere smaak aan je flat white. Op die manier kun je eindeloos blijven variëren tot je jouw perfecte combinatie hebt gevonden.
Wil jij meer weten over de verschillende koffiesoorten? Zoals het verschil tussen een latte macchiato en een cappuccino? Kijk dan nog even rond op de website of schrijf je in voor de Douwe Egberts nieuwsbrief. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste koffienieuwtjes.