’s Lands oudste spaarprogramma viert 100ste verjaardag

image2ya58.png

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar spaarprogramma lanceerde. Sindsdien is het een oer-Hollandse traditie om waardepunten uit te knippen van de koffie- en theeverpakkingen, deze te bewaren in een blik, er stapeltjes van te maken, te snuffelen in het geschenkenboekje en vervolgens de gespaarde punten in te wisselen tegen geschenken. Afgelopen jaar heeft Douwe Egberts via haar producten al meer dan 1,7 miljard waardepunten uitgegeven aan consumenten. 

Het iconische spaarprogramma is nog altijd springlevend. Ruim 40% van de Nederlandse huishoudens doet eraan mee. Dat betekent dat in de laatjes van 4,5 miljoen Nederlanders honderden en soms duizenden waardepunten liggen. Verzameld van 165 verschillende verpakkingen van Douwe Egberts, Pickwick en SENSEO®. 9 op de 10 spaarders levert ze ook daadwerkelijk in. Voorheen in speciale geschenkenwinkels van Douwe Egberts; inmiddels bij honderden Blokker-filialen. Al een eeuw lang hebben Nederlanders gespaard voor Douwe Egberts geschenken en de laatste jaren doen ze dat ook meer en meer door de punten te doneren aan een aantal goede doelen (Voedselbanken Nederland, Het Oranje Fonds en Nationaal Ouderenfonds). Kenneth Timmermans, General Manager van Jacobs Douwe Egberts (JDE) Nederland zegt: ‘We zijn er trots op dat ons spaarprogramma na 100 jaar nog steeds zo populair is. Een eeuw lang hebben Nederlanders gespaard voor Douwe Egberts geschenken en de laatste jaren doen ze dat ook meer en meer om goede doelen verder te helpen.’

Opgegroeid met sparen
Afgelopen maand riep Douwe Egberts fanatieke spaarders op om hun spaarverhaal te delen. Uit de honderden inzendingen werden enkele verhalen geselecteerd elk met hun eigen bijzondere herinnering. Eén van de geselecteerde spaarders is Coby Wassenaar (78 jaar) uit Leusden. Als kind hielp ze haar moeder op zondagmiddagen regelmatig met het sorteren van de D.E waardepunten. Haar moeder wisselde de punten niet alleen in tegen koffie of items voor in de keuken, ze verraste haar dochters er ook mee. Coby vertelt: “Toen ik en mijn zussen trouwden, kregen we allemaal een doos die al jaren op de vliering had gestaan. Daarin zat een uitzet met onder meer theedoeken, kopjes, schaaltjes, lepeltjes en koffie. Mijn moeder kocht met de waardepunten spullen en stopte die door de jaren heen in de dozen. Bij ons trouwen drukte ze ons ook op het hart: “Je moet wel die puntjes blijven sparen!” en daar hebben we ons aan gehouden.”

De hele familie spaart mee
Iedereen in de familie van Coby is te omschrijven als fanatieke spaarder. Ze zegt daarover: “Tegenwoordig spaar ik met mijn broers en zussen voor onze kinderen en kleinkinderen. Als er een kindje wordt geboren, doen we een theeserviesje cadeau. Inmiddels zijn er al negen theeserviesjes uitgedeeld, dat vind ik zo’n leuke traditie.” Veel van de kopjes uit het servies zijn er niet meer, de meesten zijn letterlijk kapot gespeeld. “Eerst vond ik dat zonde, maar het is alleen maar leuk dat het serviesje zo intensief is gebruikt in de speelhoek”, vindt Coby.

Als er geen kindje op komst is, sparen ze met z’n allen voor de Voedselbank in Kaag en Brasem en Nieuwkoop. Ze vervolgt: “Mijn broers zetten zich in voor de jaarlijkse D.E waardepunten inzamelingsactie van de Lionsclub voor Voedselbanken Nederland. Iedereen in onze familie spaart dan mee. Vorig jaar doneerde onze familie bij elkaar 9.000 punten, maar aan de inzamelingsactie deden vorig jaar ook zeven kerken en tien supermarkten mee. Dat heeft toen bij elkaar 856.000 punten opgeleverd! Mijn hele familie is betrokken bij het sparen van D.E waardepunten en daarvan doen we veel leuke en mooie dingen, daar ben ik heel trots op.”

Koffiemerk dat zorgt voor verbinding
Naast het spaarprogramma van D.E is Coby ook erg blij met D.E Burendag. Het koffiemerk faciliteert met een goedgevulde doos met decoratie en koffie benodigdheden een gezellig bijpraatmoment in de straat, dat jaarlijks in september plaatsvindt. “Ik heb al twee keer Burendag bij ons in de straat georganiseerd en dat werd erg gewaardeerd door alle buren. Douwe Egberts zorgt met hun initiatieven rondom koffiedrinken echt voor verbinding en traditie”, sluit Coby enthousiast af.

Vanaf 6 maart kun je de spaarverhalen lezen op www.indebuurt.nl. Ook worden de spaarvehalen tentoongesteld in Museum Joure van 26 maart 2024 t/m 26 mei. De spaarverhalen zijn een tijdelijke aanvulling op de vaste D.E tentoonstelling in het museum.