Hoe koffie aroma de smaak van jouw kopje koffie beïnvloedt

 

Er wordt vaak gesproken over heerlijke koffie aroma’s. Velen associëren dat met de geur van verse koffiebonen. Maar de koffie aroma bepaalt ook de smaak van jouw kopje koffie. Hoe kan dat eigenlijk?

 

Wat is koffie aroma en hoe beïnlvoedt het de smaak?

Aroma is de geur, in dit geval van vers gezette koffie. De aroma verschilt per koffieboon en per branding (licht, medium of donker). Aroma ontstaat als de verschillende stofjes in koffie verdampen. Door heet water aan de droge koffie toe te voegen komen deze stoffen vrij en vormt zich een koffie aroma. Geur speelt een grote rol bij onze smaak en draagt daardoor bij aan de smaakbeleving van elke kop koffie. 

Koffie aroma heeft te maken met de verschillende stoffen in koffie. En die beïnvloeden de geur én de smaak van jouw koffie. Alles samen zorgt voor het vertrouwde koffie aroma. De verschillende Douwe Egberts bonen hebben allemaal een karakteristiek aroma. Van kruidig en nootachtig tot zelfs fruitige aroma's. Kies degene die het beste bij jou past!

 

De rol van aroma bij cupping

Bij het professioneel proeven van koffie, ook wel 'cupping' genoemd, wordt er eerst aan droge koffie geroken. Daarna wordt er water aan de koffie toegevoegd en een aantal minuten gewacht. Vervolgens wordt er weer aan de koffie geroken. Op deze manier komt het koffie aroma het beste naar voren. Het water zorgt er namelijk voor dat de aroma’s vrij komen. Professioneel koffie proeven is een vak, waar jaren ervaring voor nodig is om het goed te kunnen uitoefenen.

 

4 tips waarmee jij koffie leert proeven

Vaak weten mensen niet wat nu precies de smaak is die ze proeven. Met deze 4 tips proef jij de smaak van koffie het beste en kan je verschillende koffieblends met elkaar vergelijken! 
  1. Om te beginnen raden we je aan om veel verschillende soorten koffie te drinken. Dat is vast geen straf.
  2. Proef de koffie met iets lagere drink temperatuur dan dat je gewend bent.
  3. Proef de koffie daarnaast met veel adem, laat de koffie door je hele mond gaan. Je gaat merken dat je hele andere smaken in de koffie proeft. Dat heeft te maken met de verschillende smaakpapillen die verspreid zitten over je hele tong.
  4. Ga vergelijken! Probeer bijvoorbeeld de verschillende aroma’s van onze Espresso bonen of Intens bonen. Hierdoor ontdek je welke smaken er zijn en welke het beste bij jou past.