Koffiebonen

 

Bij koffie denken we vrijwel meteen aan koffiebonen en aan hun kleur: licht gebrand, medium gebrand en donker gebrand. Bij iedere branding hoort een eigen proces, waardoor ieder kopje koffie een uniek aroma heeft. Maar wat zijn de smaakverschillen tussen licht, medium en donker gebrande koffiebonen? En hoe zijn deze verschillen ontstaan?

 

Waar komen koffiebonen vandaan?

Koffiebonen komt voornamelijk uit landen rond de evenaar, zoals Brazilië, Vietnam en Colombia. Het tropische klimaat is ideaal voor het kweken van de koffieplant. Robusta koffiebonen komen voornamelijk uit Afrika en Azië, terwijl de Arabica koffieplant groeit in hoog gelegen gebieden in voornamelijk Midden-Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en Azië.

 

Smaaktest

Wil je weten welke koffieboon het beste bij jouw smaak past? Doe dan onze smaaktest en ontdek wat voor jou het beste kopje koffie is! 

 

Welke soorten koffiebonen zijn er?

Bijna iedereen kent de soorten koffiebonen Arabica en Robusta wel.

 

Arabica

De Arabica koffieplant groeit op gemiddeld 1500 meter hoogte, voornamelijk in Midden-Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en Azië. Arabica kent meer dan twintig verschillende soorten koffiebonen. Lees hier alles over het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen.

 

Robusta

Heb je een belangrijke dag voor de boeg en wil je goed van start gaan? Begin dan met de heerlijke smaak van een kop Robusta koffie! De sterke aroma’s geven je meteen een goed gevoel. De Robusta koffieplant groeit op lagere hoogten in een warm klimaat. 

 

Wat zegt het roasten van koffie over de smaak van de koffieboon?

De roastkleur van de koffieboon is cruciaal voor de smaak van je kopje koffie. Door het roasten van koffiebonen krijgen ze een bruine kleur. Vervolgens verliezen ze hun vocht en krijgen ze de smaak waarvan we allemaal zo houden. Maar hoe zit het precies? Wij leggen het uit.

 

Lichte roasting

Koffie met een lichte kleur ontstaan door een roasting met een relatief korte brandingstijd, waardoor de bonen tot een relatief lage eindtemperatuur worden gebrand. Bij deze koffiebonen zie je meestal geen olielaagje. Deze manier van roasten geeft een relatief lichte smaak en de koffie is doorgaans zoeter, zuurder en helderder. Een iets te hoge temperatuur geeft een andere smaak dan zou moeten. En dat willen we natuurlijk niet. Je koffie moet precies goed zijn! Ben je op zoek naar koffiebonen met een lichte roasting? Kies dan Douwe Egberts Verfijnd koffiebonen!

 

Medium roasting

Medium geroaste koffiebonen zijn iets donkerder dan bonen met een lichte roasting. Ze hebben een volle, maar evenwichtige smaak. De pure koffiesmaak proef je bij een medium roast nog goed. Door de langere roasting, wordt de kleur van de koffiebonen donkerder. Voor het zien van een olielaagje is de temperatuur echter nog steeds te laag. Voor welke medium geroaste koffie ga jij? Kies bijvoorbeeld uit Aroma Rood of ga voor Aroma Variaties Excellent koffiebonen.

 

Donkere roasting

Koffiebonen met een donkere roasting herken je soms aan vlekjes olie aan de buitenkant. De olie komt door het verhitten uit de boon. Hierdoor krijgt de koffie een zeer intense smaak, waar liefhebbers zo dol op zijn! Een echte aanrader als je houdt van sterke aroma’s!

 

Zeer donkere roasting

Koffiebonen met een zeer donkere roasting hebben, zoals de naam al zegt, een zeer donkere kleur en soms ook een olielaagje. Deze koffiebonen zijn krachtig van smaak en daarom heel geschikt voor een espresso. Voor ieder wat wils, zo ook met koffie!

 

Hoe bewaar je koffiebonen en filterkoffie het best?

Voor het bewaren van koffiebonen en filterkoffie is een schoon, goed afsluitbaar blik prima. Koffiebonen en filterkoffie kun je het best bewaren door ze in de zak te houden, zak luchtdicht afsluiten (bijvoorbeeld met een knijper), die zak daarna in een luchtdichte pot doen, en de pot op een donkere en droge plek opbergen. Houd de koffie uit de buurt van sterk geurende producten en gebruik het blik uitsluitend voor koffie. Over het algemeen wordt aangeraden om de koffiebonen of filterkoffie binnen drie weken na openen te gebruiken. Hierna gaat de kwaliteit van de koffie, en daarmee de smaak, achteruit.

 

Welke boon voor welke koffie?

Ben je een liefhebber van zwarte koffie? Dan is licht geroast een goede match, dankzij het subtiele karakter van de koffiebonen. Houd je van een bittere afdronk? Dan zijn medium geroaste bonen een echte aanrader. Zowel licht als medium geroaste koffiebonen zijn heel geschikt voor een koffie verkeerd. Donker tot zeer donker geroast is perfect voor het maken van een espresso. Daardoor kunnen (zeer) donker geroaste koffiebonen ook goed worden gebruikt bij het maken van een cappuccino en latte macchiato. Lees hier veel meer informatie over de verschillende koffiesoorten.

 

Ken je koffie

Wil je weten waar jouw koffiebonen precies vandaan komen? Lees dan alles over Douwe Egberts koffie en leer je koffie kennen!

 

Benieuwd geworden?

Wil je meer weten over Douwe Egberts koffiebonen en op de hoogte blijven van nieuwe producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.