’s Lands oudste spaarprogramma viert 100ste verjaardag

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar spaarprogramma lanceerde. Sindsdien is het een oer-Hollandse traditie om waardepunten uit te knippen van de koffie- en theeverpakkingen, deze te bewaren in een blik, er stapeltjes van te maken, te snuffelen in het geschenkenboekje en vervolgens de gespaarde punten in te wisselen tegen geschenken. Afgelopen jaar heeft Douwe Egberts via haar producten al meer dan 1,7 miljard waardepunten uitgegeven aan consumenten. 


Het iconische spaarprogramma is nog altijd springlevend. Ruim 40% van de Nederlandse huishoudens doet eraan mee. Dat betekent dat in de laatjes van 4,5 miljoen Nederlanders honderden en soms duizenden waardepunten liggen. Verzameld van 165 verschillende verpakkingen van Douwe Egberts, Pickwick en SENSEO®. 9 op de 10 spaarders levert ze ook daadwerkelijk in. Voorheen in speciale geschenkenwinkels van Douwe Egberts; inmiddels bij honderden Blokker-filialen. Al een eeuw lang hebben Nederlanders gespaard voor Douwe Egberts geschenken en de laatste jaren doen ze dat ook meer en meer door de punten te doneren aan een aantal goede doelen (Voedselbanken Nederland, Het Oranje Fonds en Nationaal Ouderenfonds). Kenneth Timmermans, General Manager van Jacobs Douwe Egberts (JDE) Nederland zegt: ‘We zijn er trots op dat ons spaarprogramma na 100 jaar nog steeds zo populair is. Een eeuw lang hebben Nederlanders gespaard voor Douwe Egberts geschenken en de laatste jaren doen ze dat ook meer en meer om goede doelen verder te helpen.’


Een echte koffieliefhebber

Afgelopen maand riep Douwe Egberts fanatieke spaarders op om hun spaarverhaal te delen. Uit de honderden inzendingen werden enkele verhalen geselecteerd elk met hun eigen bijzondere herinnering. Eén van de geselecteerde spaarders is Piet van Egmond (68 jaar) uit Leimuiden. Vroeger dronk hij het liefst filterkoffie met het welbekende schepje Buisman en een snufje zout, maar tegenwoordig drinkt hij graag SENSEO® koffie. Hij heeft in zo’n twintig jaar tijd ongeveer drie apparaten versleten en drinkt zo’n acht koppen sterke koffie per dag.


D.E punten sparen als gezinsritueel

Piet bewaart warme herinneringen aan het uitknippen, sorteren en bundelen van de waardepunten met het hele gezin. Toen was hij zelf nog kind. Hij vertelt daarover: “We zaten dan op zondagochtend met z’n allen aan de keukentafel en op het aanrecht stond de pruttelaar aan voor een kop koffie. Ons gezin telde vijf kinderen en mijn vader zorgde voor de inkomsten. Mijn moeder zorgde voor een extraatje doordat ze fanatiek aan allerlei spaarprogramma’s meedeed, waaronder het spaarprogramma van Douwe Egberts. Eens per jaar gingen we naar de geschenkenwinkel in Amsterdam om de waardepunten in te wisselen tegen mooie spulletjes, dat was echt een dagje uit. We namen dan bijvoorbeeld een botervlootje, mokken, lepeltjes en een koffiemolen mee naar huis.”


Kleine moeite om anderen te helpen

Van zijn moeder kreeg Piet mee om niets weg te gooien. Haar kijk op sparen was: ‘Als je het bewaart, wordt het vanzelf iets waard’. Met die gedachte in het achterhoofd spaarde Piet waardepunten toen hij als jongvolwassene op zichzelf ging wonen. Hij schafte er alleen nooit een nieuw servies of ander cadeau mee aan. Hij doneert de punten tot de dag van vandaag aan de lokale Voedselbank. Hij schat in zijn leven zo’n 100.000 waardepunten te hebben gedoneerd. “Ik heb het goed en kan kopen wat ik nodig heb, maar er zijn mensen die dat niet kunnen. Het is zonde om de punten weg te gooien, want ze zijn voor een ander iets waard. Het is een kleine moeite om de punten te sparen. Ik krijg ze nog regelmatig van bekenden toegestopt omdat ze weten dat ik ze doneer. Ik wil alle spaarders in het land daarom oproepen om de punten te sparen met hulp van de hele familie, buren en vrienden en ze te doneren aan het goede doel”, sluit Piet enthousiast af.


Vanaf 6 maart kun je de spaarverhalen lezen op www.indebuurt.nl. Ook worden de spaarvehalen tentoongesteld in Museum Joure van 26 maart 2024 t/m 26 mei. De spaarverhalen zijn een tijdelijke aanvulling op de vaste D.E tentoonstelling in het museum.