Wat is koffie?

 

We drinken het vaak dagelijks, maar waar komt koffie eigenlijk vandaan? Daarover bestaan verschillende legendes. Eén gaat over een helper die zag dat zijn geiten erg energiek werden na het eten van bepaalde bessen. Hij plukte deze bessen vervolgens zelf, kookte ze en dronk de warme, bittere drank op. Eeuwen later drinken we deze drank nog steeds, al komt het dan niet rechtstreeks van de boom, maar in de vorm van koffiebonen, koffiecups of filterkoffie. We nemen je mee in de wereld van koffie.

 

Waar komt koffie vandaan?

Koffie vindt zijn oorsprong in Ethiopië, dat van 1380 tot 1897 Kaffa heette. De VOC bracht koffie in de zeventiende eeuw naar Nederland. Tegen het einde van die eeuw was koffie nog een exclusief drankje voor alleen de elite. Vanaf het begin van de achttiende eeuw werd koffie populairder in Nederland. De prijs voor koffie daalde flink en overal werden koffiehuizen geopend. Vanaf 1750 verving koffie zelfs bier als de nummer één drank.

 

Hoe wordt koffie gemaakt?

Het hele proces van koffieboon aan de boom tot het warme lievelingsdrankje dat voor ons staat, bestaat uit veel verschillende stappen.


Koffieplantages

Het begint allemaal op de koffieplantages, voornamelijk in landen rond de evenaar, zoals Brazilië, Vietnam en Colombia. Het tropische klimaat is ideaal voor het kweken van de koffieplant.

Plukken

De koffieboon die wij kennen, is eigenlijk het binnenste van een bes, een zaadje. De bessen hebben zo’n negen maanden nodig om te rijpen, waarbij deze verkleuren van groen naar rood. Als de besjes een mooie rode kleur hebben, worden ze geplukt.

Proces na plukken

Methode 1
 ( Droge bereiding ) 

Na het plukken worden de koffiebessen twee weken volledig gedroogd, en daarna gepeld. Deze methode wordt veel toegepast bij Robusta soorten.


Methode 2  ( gewassen bereiding )

Bij deze bereiding worden de bessen direct na het plukken ontdaan van het vruchtvlees. Na dit ontpulpen worden de koffiebonen in een bunker geplaatst om 24 uur te fermenteren. Na deze fermentatie (ofwel gisting) worden ze gewassen (geschoond) en vier dagen gedroogd. Het fermentatieproces geeft meer aroma en een zoete smaak aan de koffiebonen. Deze methode wordt vooral toegepast op de betere Arabica soorten.

 

Melangeren

De koffie-expert creëert een melange, ofwel een blend van verschillende soorten koffiebonen met elk hun eigen smaak en aroma.

 

Branden

De bonen zijn nu klaar om te roasten. De roastkleur kan licht, medium of donker of zeer donker zijn. Na het roasten worden de bonen direct afgekoeld, zodat ze niet verder verkleuren.

Hoe donkerder de koffieboon, hoe sterker de smaak. Maar let op: dit betekent niet dat donkere koffie ook meer cafeïne bevat. In ons artikel over koffiesoorten lees je alles over verschillende koffies en sterktes.

 

Hoe lang is koffie houdbaar?

Gemalen koffie kan droog en in een dichte vacuümverpakking twaalf maanden worden bewaard. Het is belangrijk dat er dan geen lucht (zuurstof) bij de koffie komt. Is het pak al open? Dan merk je na ongeveer drie weken dat de smaak van de koffie verandert.

 

Waardoor de smaak van gemalen koffie verandert als deze in aanraking komt met zuurstof? De aromastoffen oxideren dan. Ook kan de houdbaarheid achteruit gaan door een te hoge temperatuur of luchtvochtigheid. Bekijk voor gebruik goed de verpakking van de koffie. Hierop staat altijd een houdbaarheidsdatum.

 

Hoe kun je koffie het beste bewaren?

Bewaar koffie op een koele, droge plek. Als het pak nog dicht is, kan koffie lang worden bewaard. Is het pak al open? Houd de koffie in de verpakking en doe deze bij voorkeur in een afgesloten bak of pot. Bewaar deze op een donkere en droge plek. Zo voorkom je dat er te veel lucht bij komt en dat de smaak sneller achteruit gaat.

 

Koffie heeft een heel rijke geschiedenis. Vanaf de veertiende eeuw maken mensen al drank van de koffiebes. Nu is het nog steeds één van de meest populaire dranken ter wereld! Dankzij dit artikel weet je hoe koffie wordt gemaakt en hoe je je koffiebonen het best bewaart. Lees hier meer over het koffieproces van Douwe Egberts koffie.

 

Benieuwd geworden?

Wil je meer weten over Douwe Egberts koffiebonen en op de hoogte blijven van nieuwe producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.