Wat is koffie?

 

We drinken het vaak dagelijks maar waar komt koffie eigenlijk vandaan? Er bestaan meerdere legendes over het exacte ontstaan van koffie. Eén daarvan gaat over een herder die zag dat zijn geiten erg energiek werden na het eten van bepaalde bessen. Hij plukte zelf wat van deze bessen, kookte ze en dronk de warme, bittere drank op. Eeuwen later drinken we deze drank (op een iets andere manier) nog steeds. We nemen je graag mee in de wereld van koffie.

 

Wat is de oorsprong van koffie?

Koffie vindt zijn oorsprong in Ethiopië, dat van 1380 tot 1897 de naam Kaffa had. Door onder andere de VOC komt koffie in de zeventiende eeuw in Nederland terecht. Tegen het eind van die eeuw wordt de warme, zwarte drank vaak alleen door de elite gedronken. Vanaf het begin van de achttiende eeuw wordt koffie populairder in Nederland. De prijs voor koffie daalde flink en hierdoor werden overal koffiehuizen opgericht. Vanaf 1750 vervangt koffie bier als de nummer één drank.

Hoe wordt koffie gemaakt?


Koffieplantages

De koffieboon komt voornamelijk uit landen rondom de evenaar, zoals Brazilië, Vietnam en Colombia. Het tropische klimaat is ideaal voor het kweken van de koffieplant. Naast de koffieplant kunnen we ook op plantages vaak andere bomen zien, omdat de koffieplant schaduw nodig heeft.

Plukken

De koffieboon die wij kennen is eigenlijk het binnenste van een bes en is eigenlijk een zaadje. De koffiebes heeft zo’n negen maanden nodig om te rijpen. In deze maanden verkleurt de koffiebes van groen naar rood. Als de besjes een mooie rode kleur hebben worden ze geplukt. 

Proces na plukken

Methode 1
 ( Droge bereiding ) 

Door de  koffiebessen 2 weken te laten drogen na het plukken en pas te pellen als ze volledig droog zijn. Deze methode wordt veel toegepast bij Robusta soorten


Methode 2  ( gewassen bereiding )

Direct worden de bessen na het plukken op de farm ontdaan van het vruchtvlees. Na het scheiden van de koffiebonen en vruchtvlees ( ontpulpen ) worden de koffiebonen in een bunker gedaan om 24 uur te fermenteren. Na de fermentatie ( gisten ) worden de koffiebonen gewassen ( geschoond ) en vervolgens 4 dagen gedroogd. Het fermentatieproces geeft een verbeterde smaak aan de koffiebonen. Koffie krijgt hierdoor meer aroma en een zoete smaak. Deze methode wordt toegepast op de betere Arabica soorten.

 

Melangeren

Vervolgens wordt er vaak door de koffie expert een melange gecreëerd, wat een blend van verschillende soorten koffiebonen met elk zijn eigen smaak en aroma  is.

 

Branden

Nu zijn de bonen klaar om te kunnen roosten. Deze roost kleur kan lichtmedium of donker zijn. Donkerder gerooste bonen betekent dat de smaak sterker is. Dit wil niet zeggen dat de koffie ook meer cafeïne bevat. Bekijk voor meer informatie over verschillende koffies en sterktes ons artikel over koffiesoorten. Na het roosten worden de bonen direct afgekoeld, zodat ze niet door kleuren.

 

Wat is de houdbaarheid van koffie?

Gemalen koffie kan droog en in een dichte vacuum verpakking twaalf maanden bewaard worden. Het is belangrijk dat er geen lucht (zuurstof) bij de koffie komt. Als het pak koffie al open is, kun je na ongeveer drie weken merken dat de smaak van de koffie verandert.

 

Waar komt dit dan door? Als de gemalen koffie in aanraking komt met zuurstof oxideren de aromastoffen. Hierdoor gaat de smaak van de koffie achteruit. Daarnaast kan de houdbaarheid van koffie ook achteruit gaan door een te hoge temperatuur of een te hoge luchtvochtigheid. Bekijk voor gebruik goed de verpakking van de koffie. Hierop is altijd een ‘ten minste houdbaar tot’ datum aangegeven.

 

Hoe kun je koffie het beste bewaren?

Hierboven staat eigenlijk het antwoord op deze vraag al een klein beetje; koffie kan het best bewaard worden op een koele, droge plek. Als het pak nog dicht is dan kan de koffie lang bewaard worden. Als het pak al open is kun je koffie het beste in een afgesloten bak of pot doen. Zo voorkom je dat er te veel lucht bij komt en dat de smaak sneller achteruit gaat.

 

Koffie heeft een zeer rijke geschiedenis. Vanaf de veertiende eeuw zijn er al mensen die drank maken van de koffiebes. Vandaag de dag is koffie nog steeds één van de meest populaire dranken ter wereld. Nu weet jij hoe koffie wordt gemaakt en hoe je je koffiebonen of gemalen koffie het beste kunt bewaren.

Wil je meer weten over Douwe Egberts koffiebonen en op de hoogte blijven van nieuwe producten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.