Koffiesoorten

Wist je dat wij Nederlanders tot één van de grootste koffiedrinkers van de wereld horen? Dat zijn heel wat kopjes koffie. Per persoon drinken we gemiddeld ruim vier koppen per dag. Waar een klein land al niet groot in kan zijn! Vroeger werd er niet veel gevarieerd in de verschillende soorten koffie. Tegenwoordig is dat wel anders. Voor ieders smaak bestaat een aparte koffievariant! Cappuccino, Latte Macchiato, Espresso, Ristretto, Americano en ga zo maar door. Welke koffiesoort is jouw favoriet?

Wat zijn de meest gedronken koffiesoorten?

Zwarte koffie blijft de meest gedronken koffiesoort van Nederland. Wel is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Zo geven vrouwen bijvoorbeeld meer de voorkeur aan koffie met melk, zoals een Cappuccino of Latte Macchiato. Benieuwd welke soorten er nog meer zijn? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Lungo

Vergeleken met de Espresso en Ristretto is de Lungo de mildste variant. Je bereidt het met dezelfde hoeveelheid koffie als een Espresso, maar doet er ruim dubbel zoveel water bij. Hierdoor is de smaak iets minder intens, maar ideaal voor de mensen die hun koffie niet te sterk drinken! Bekijk hier hoe je een

Ristretto

Ristretto is het ‘kleine’ broertje van de Espresso. Maar hij doet er zeker niet voor onder. Hij is zelfs sterker! Bij een Ristretto gebruik je namelijk maar 15 ml water waar een Espresso 30 ml nodig heeft. Door de hoge druk waarmee het water door de gemalen bonen wordt geperst, ontstaat de karakteristieke smaak. Een smaak waar de echte koffieliefhebber geen genoeg van krijgt!

Cappuccino

Uit onderzoek is gebleken dat cappuccino de favoriet onder Nederlandse vrouwen is. Maar wat is deze populaire koffiesoort nu precies? De naam doet anders vermoeden, maar deze koffievariant komt oorspronkelijk uit Wenen. Het Oostenrijkse drankje bestaat uit ⅓ espresso, melk en melkschuim. Benieuwd hoe je de perfecte Cappuccino maakt?

Koffie verkeerd

Ongeveer een kwart van alle Nederlanders drinkt het. Dat is lang niet verkeerd! Koffie verkeerd bestaat uit ⅓ koffie en ⅔ melk. Onder de jongeren ook wel bekend als een Latte Macchiato. Of is er toch een verschil? Jazeker! Het verschil zit in de bereidingswijze. Een Latte Macchiato is gemaakt met ⅔  warme melk waar de Espresso over wordt geschonken. Als je dit rustig doet, zie je heel duidelijk de drie bestanddelen: onderop melk, dan koffie en bovenop het schuim. Bij koffie verkeerd meng je de melk met een gewone koffie. Waar kies jij voor?

Slow Coffee

Alle goede gebruiken van vroeger worden tegenwoordig in een nieuw jasje gestoken. Zo ook Slow Coffee. Het is eigenlijk gewoon filterkoffie dat met water wordt overgoten. Langzaam druipt het water langs de koffie in het kopje. Dit komt ten goede aan de smaak. Nu ken je alle koffiesoorten en kies je altijd het perfecte kopje voor jou!

Flat white

Een Cappuccino, Espresso of het vertrouwde kopje filterkoffie kennen we allemaal wel. Maar heb je al eens van Flat White koffie gehoord? Deze relatief nieuwe variant bestaat uit een dubbele ristretto, opgeschuimde melk en een dun laagje melkschuim. Bij een Flat White mogen er geen bubbeltjes in het schuim zitten. Een echte aanrader voor de kritische koffieliefhebber!

Cortado

Waar de Latte en Cappuccino volledig zijn ingeburgerd, wordt de Cortado nog niet echt vaak gedronken. Deze variant is relatief onbekend, terwijl het in Spanje, Portugal en Cuba heel veel wordt gedronken. Een goede Cortado bestaat tussen de 30 en 50 procent uit melk en bevat geen schuimlaag.

Americano

Lukt het nog om alle koffiesoorten uit elkaar te houden? Oke, dan gaan we verder! De Americano is eigenlijk het tegenovergestelde van een Ristretto. Wist je dat de Americano zijn naam te danken heeft aan de Amerikaanse soldaten die, in de Tweede Wereldoorlog, Italiaanse koffie dronken? De soldaten vonden de koffie in Italië veel te sterk en deden er daarom een scheutje heet water bij.